Zdravlje dece: Biljni čajevi koji pomažu u snižavanju visoke temperature

pixabay.com

Kuća i porodica

Zdravlje dece: Biljni čajevi koji pomažu u snižavanju visoke temperature

Kada dete ima visoku temperaturu neophodno mu je davati dosta tečnosti kako bi se sprečila dehidracija. Biljni čajevi su odličan izbor, a evo koji od njih su najbolji za snižavanje temperature.

Ako vaše dete ima visoku temperaturu, ne treba odmah da uključujete alarm za uzbunu i mu na svoju ruku dajete lekove.

Naime, uzimanje lekova za snižavanje temperature onda kada nije potrebno može imati kontradiktorno dejstvo i produžiti trajanje bolesti. Lekovi mogu omesti rad telesnog odbrambenog sistema, koji se sam bori s virusom.

Temperaturu do 38,5 stepeni (izmerena ispod pazuha) kod dece ne treba snižavati lekovima. Visoka temperatura je znak da detetov imuni sistem dobro funkcioniše i da se telo samo bori proti uzročnika bolesti.

Biljni čaj za visoku temperaturu
Ako je vaše dete zaradilo prehladu ili virozu, redovno mu kuvajte biljne čajeve. Zbog pojačanog znojenja moguća je dehidracija, stoga je jako važno da uzima dovoljno tečnosti.

Za čaj birajte biljke koje deluju kao dijaforetici, a to znači da u početku podižu temperaturu, čime podstiču znojenje i čišćenje organizma od toksina. Putem znojenja, i na kraju se temperatura snižava.

Biljni čajevi deluju tako da podstiču cirkulaciju te tako omogućavaju belim krvnim zrncima da brže putuju telom i deluju na uzročnike infekcije.

Biljke koje su pogodne za snižavanje temperature kod dece su:

– kamilica;

– matičnjak;

– cvetovi zove;

– nana.

Kamilica i nana izvrsne su jer sadrže magnezijum, kalcijum, bakar, cink i železo koji se putem čaja brzo apsorbuju u organizam. Osim toga, deca vole blagi ukus i miris kamilice, koji na njih deluje umirujuće.

Matičnjak je odličan antiseptik koji ublažava probavne tegobe te izvrsno pomaže kod gripe, prehlade i kašlja kod dece.

Zova podstiče znojenje i detoks organizma, deluje antibakterijski i antivirusno, a njeni cvetovi su nežni i blagi, stoga su pogodni i za decu.

Priprema čaja
Za pripremu ove čajne mešavine, u otprilike jednakom omeru pomešajte kamilicu, matičnjak, cvetove zove i nanu. Ako nemate sve navedene biljke, koristite one koje trenutno imate.

Jednu supenu kašiku mešavine prelijte sa 2 dl vruće vode pa ostavite da odstoji 10-ak minuta. Deci starijoj od 3 godine možete dati pola šoljice ovog čaja svaka 3-4 sata.

Deci u dobi od 1 do 2 godine možete dati po 2 kašičice ovoga čaja svaka 3-4 sata, a mlađoj od godinu dana po 1 kašičicu čaja svaka 3-4 sata (za ove najmlađe čaj pripremite bez nane).

Detetu koje ima temperaturu možete kuvati i čaj od lipe ili čaj od hajdučke trave, koji takođe snižavaju telesnu temperaturu.

Dobrobiti biljnog čaja
– podstiče detoksikaciju tela;

– sprečava dehidraciju organizma;

– podstiče cirkulaciju i stimulira organizam;

– poboljšava san i raspoloženje;

– opskrbljuje telo antioksidansima, koji daju podsticaj za ozdravljenje.

Kada obavezno ići lekaru
– ako dete u dobi do 3 meseca ima temperaturu višu od 38 stepeni;

– ako dete ima temperaturu višu od 40 stepeni;

– ako dete ima neobičan osip, ukočenost vrata, povraća i ima proliv;

– ako dete teško diše i malaksalo je;

– ako povišena temperatura traje duže od četiri dana i ništa ne pomaže.

Izvor: Alternativa za Vas

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top