14 stvari koje znaju mame koje su imale spontani pobačaj

pixabay.com

Kuća i porodica

14 stvari koje znaju mame koje su imale spontani pobačaj

Preživeti spontani pobačaj je bolno iskustvo. Svakome nakon takvog događaja treba podrška u bilo kojem obliku, a najvažnije je da znaš da nisi sama

Beskrajno pretraživanje interneta kako bi pronašle odgovor na pitanje „Šta se dogodilo?“, nekontrolisano plakanje i osećaj samoće samo su neke od situacija u kojima su se našle žene koje su proživele spontani pobačaj. Takvih situacija i osećaja koje proživljavaju je bezbroj i teško ih je sažeti, ali verujemo kako će se svaka majka koja je proživela nešto toliko teško našla u nekom od ovih osećaja.

1. Ne možeš se prestati pitati jesi li ti kriva
Ako ste proživele spontani pobačaj jedna od prvih stvari koje ćete iskusiti je briga da ste nekako vi pridonijele tome što se dogodilo. Od kafe koju ste pile do stresa koji ste proživljavale, teške kutije koju ste možda nosile ili poslednje čaše vina koju ste popile prije nego što ste uopšte bile svesne da ste trudne.

Izjedat će vas osećaj da ste vi krive za ono što se dogodilo. Potom počinje beskrajno pretraživanje interneta kako bi saznali što sve može uzrokovati spontani pobačaj, a mnoge netačne informacije mogu samo pojačati vašu bol. Važno je znati kako je vrlo mala šansa da ste vi uzrok tome. Ako je došlo do spontanog pobačaja u prvih 12 nedelja trudnoće, najčešće je uzrokovan problemima koji su se razvili kod vašeg nerođenog deteta.

2. Moraš se praviti kako je sve u redu
Mali je broj žena koje uopšte objavljuju da su trudne pre pregleda ultrazvukom u 12. nedelji. Dakle, ako ste pobacile pre toga – 85 posto pobačaja događa se u prvih 12 nedelja trudnoće – malo je verovatno da neko uopšt zna. Što znači da glumite da je sve u redu dok u sebi vrištite.

3. Tvoj partner ne zna kako se ponašati ili što reći
Dok prolazite kroz fizičke i emocionalne posledice spontanog pobačaja, vaš partner će se često osećati potpuno nemoćnim. On verovatno neće znati šta treba reći, kako da vas podrži, ali niti kako da se nosi s vlastitom boli. To je neverovatno teško vreme za vaš odnos, ali važno je da se ne udaljavate jedno od drugoga kako bi se mogli međudobno podržavati.

4. Užasavaš se prijatelja koji objavljuju svoju trudnoću
Velika je šansa da poznajete barem jedan par koji je pokušavao zatrudneti u isto vreme kad i vi. Nakon vašeg gubitka strahujete od trenutka kad ćete ugledati njihovu objavu na Facebooku koja će uključivati fotografiju s ultrazvuka i „Trudni smo“ u komentaru. Sasvim je normalno da vam to teško pada. Takođe, u potpunosti je u redu da ih izbegavate sve dok se ne počnete osećati dovoljno jakom da se nosite sa svim razgovorima o deci.

5. Plačeš zbog apsolutno svega
Spontani pobačaj je poput emocionalnog tornada. Vaši hormoni ne miruju i možete zaplakati dok kažete keks – bilo što od reklame na televiziji do gubitka ključeva od auta može pokrenuti lavinu. Verovatno ćete proživljavati osećaje tuge i gubitka barem nekoliko nedelja nakon gubitka bebe. To je potpuno normalno. Potražite pomoć ako se počnete osećati kao da se ne možete nositi s tim.

6. Barem jedna osoba imaće bezobziran komentar
Ako i kada podelite s ljudima da ste imali spontani pobačaj, barem jedna osoba će imati neku vrstu neosetljive primedbe. Od „Barem znate da možete zatrudneti“, do „Nije bilo suđeno“ ili „Barem to još nije bila prava beba“‘, a često i dobronamerni komentari mogu biti emocionalno poražavajući. Razgovarajte s bliskim prijateljima i nemojte se bojati reći im ono što ne želite čuti.

7. Osećaš se kao da te nitko ne razumije
Prema nekim istraživanjima 85 posto žena koje su imale spontani pobačaj nije vjerovalo da ljudi zaista razumiju ono kroz što su prošle. A to može samo otežati naredne dane, tjedne i mjesece nakon gubitna bebe dok se pokušavate naučiti nositi sa svojim gubitkom. Podrška vam je uvijek na raspolaganju. Na primer, možete razgovarati sa svojim doktorom opšte prakse i tražiti savet u svakom trenutku.

Takođe, zapamtite, vaš partner prolazi kroz istu stvar – usprkos tome što njegova tuga možda nije toliko očita. Pokušajte razgovarati o svemu kako bi se lakše nosili s onime što vam je život doneo.

8. Osećaš se usamljeno
Možda nikome niste rekle da ste trudni ili ste možda prestali govoriti o tome koliko ste devastirane jer mislite da ste do sada trebale već ‘preći preko toga’. Život nakon pobačaja može biti neverovatno usamljen, često zahvaljujući šutnji koja okružuje gubitak deteta. Ipak, jedna od četiri trudnoća završavaju spontanim pobačajem, stoga postoji mnogo drugih žena koje su prošle kroz istu stvar, a sve pate u tišini. Što znači da je važno pokretati razgovore.

9. Može ti biti jako teško kada ugledaš trudnicu
Nakon što ste imale spontani pobačaj, čini vam se da je odjednom svaka druga žena koju ugledate trudna. Na ulici, na poslu, u supermarketu… Okružene ste njima. To može biti jako teško videti, pogotovo kada znate da ste to trebale biti vi.

10. Pitaš se kada ćeš se opet osećati ‘normalno’
Svako je drugačiji. Možda će vama trebati samo nekoliko nedelja. Međutim, mogli bi se osećati loše i mesecima nakon vašeg gubitka. Bilo bi najbolje naći druge mame koju su proživele isto, na primer na forumu ili putem drugih kanala, kako bi se nosile s onim što proživljavate s nekim ko vas zasigurno razume.

11. Osećaš se zbunjeno oko toga kada bi opet mogla probati zatrudneti
Godinama je bio uvrežen savet da bi trebalo čekati šest meseci pre nego što ponovno pokušate zatrudneti nakon pobačaja. To samo pridonosi boli mnogih žena. Sada dokazi pokazuju da je dobro da pokušate ponovno čim prođe prva menstruacija nakon spontanog pobačaja.

12. Važno je uzeti pauzu za odmor
Bilo da se radi o uzimanju jednog slobodnog dana kako bi ležati na kauču i gledati zabavne serije na televiziji ili ste se odlučili ‘zalečiti’ masažom, napravite to i nemojte se osećati krivima. Ponekad nam je svima potrebno da se postavimo na prvo mesto, zar ne?

13. Kada ponovno zatrudniš, mogla bi te izjedati briga
Videti ponovno pozitivan test trudnoće moglo bi vas ispuniti mešavinom radosti i straha. Verovatno ćete potrošiti više od prvih 12 nedelja trudnoće osećajući tegobu i strah da ćete opet izgubiti bebu. Međutim, većina žena koje su imale spontani pobačaj mogu biti mirnije jer je verovatnije da će upravo one imati zdravo dete, a ne još jedan pobačaj.

14. Nikad nećeš zaboraviti svoju bebu
Bez obzira na to koliko rano u trudnoći ste pobacile, nikada nećete zaboraviti svoje dete. U vašem srcu to je bilo dete i sretan život bio je pred njima. Možda ste žalosni što niste dobili priliku podeliti sve to s njima?

U tom slučaju mogao bi vam pomoći neki ‘opipljivi’ predmet u znak sećanja na vaše dete. Na primer, mogli bi posaditi stablo u svom vrtu ili zapaliti sveću na one posebne dane koji su povezani s trudnoćom. Neki roditelji čak izrađuju tetovaže kako bi se prisetiti svoje bebe.

Izvor: Miss7

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top