POUČNA PRIČA: Svekrva i snaja

Kuća i porodica

POUČNA PRIČA: Svekrva i snaja

Mladić se oženio pre nekoliko dana.

Kupio je sebi lepe pantalone koje je trebalo pokratiti. Mislio se šta da učini?

Odnese ih majci i moli je neka ih pokrati za četiri prsta. Majka se podobro posvađala sa snajom, dok je on jutros bio u prodavnici. Nije htela ni čuti i uzvraća mu: “Ja, uvek samo ja radim?! Nosi ih onoj svojoj jezičarki, neka i ona malo radi!”

Sin uzme pantalone i odnese ih ženi: “Draga moja, – započne joj slatkim rečima – pogledaj, ove su mi pantalone preduge. Zamolio bih te skrati mi ih za četiri prsta.”

“Meni to kažeš?! Nosi ih svojoj materi; ona je gospodarica, ona zapoveda i želi sve učiniti. Neka učini i to!”

Jadni muž vidi kako je bura u kući blizu; uzima pantalone i ide krojaču. Samo jedan trenutak i sve je gotovo. Vraća se kući zadovoljan; stavlja pantalone na krevet, da one dve ne vide, i ode na posao.

Prošao je koji sat i snaja je otišla iz kuće. Majka počinje u sebi mrmljati:

“Jadni moj sin. On je stvarno dobar, gde se namerio baš na nju. Ona je obična zmija koja ne pozna nikakav obzir, nered prve klase… stvarno mu moram skratiti one pantalone!”

Ode u sobu, uzme ih i skrati. Dok ih je vraćala na krevet, počinje ponovno kao i pre mrmljati: “Kako će se moj sin lepo iznenaditi kada dođe. Blago onom ko ima majku kao što sam ja… majka je sve u ovoj kući.”

Snaja je završila svoj posao i vratila se kući. Zaključa se u svoju sobu. Ugleda pantalone svoga muža. Uzme ih i, ne obraćajući previše pažnje na izgled, skrati ih za četiri prsta, govoreći u sebi:

“Želim iznenaditi svoga muža. Jadnik, danas se osećao ružno zbog one svoje starkelje. Ma ja svoga muža cenim i volim.

Razmišljajući tako, previje pantalone, pošto ih ona pokratila, stavi ih na krevet i sretna čeka svoga muža. Sutra je nedelja. Tonino ide sigurno u crkvu. Ustaje i oblači nove pantalone sa zadovoljstvom. Oh, kakvo iznenađenje! Jedva mu pokrivaju koljena! (L. Chiavarino)

Izvor: novi.ba

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top