Šta sve niste znali o levorukoj deci

pixabay.com

Kuća i porodica

Šta sve niste znali o levorukoj deci

U svetu punom dešnjaka levoruke osobe su prava retkost. O njima postoji puno mitova i priča. Neki su mislili da su umetnički nadareniji od dešnjaka, a neki su se naučili da uspeju.

U svetu je samo deset posto levorukih ljudi, a ako je među njima i vaš dete ili neko ko poznaje, evo šta bi ste trebali znati

1. Levoruki su bolji u sportu

Lingvist Rik Smiths u svojim knjigama  iznosi podatke o levoruki-ima kada su u pitanju sportske aktivnosti. Sportisti često vežbaju protiv desnorukih igrača, a levoruki mogu prilagoditi igre na oba načina. Dešnjacima je dosta teško, pojašnjava Smits.

2. Levoruki obično imaju veće koeficijentne inteligencije

Istraživači sa Univerziteta St. Lavrence u Nev Iorku otkrili su da je više levorukih sa koeficijentima inteligencije već 140 od devedesetih. Levoruki su bili Albert Einstein, Isaac Nevton i Charles Darvin.

3. Levoruki su možda bolji vozači od dešnjaka

Istraživanje autoškola AA iz Velike Britanije pokazalo je da je 57 posto budućih levorukih vozača prošlo vozački ispit iz prvih naspram 47 posto dešnjaka.

4. Levorukima nije suđeno da budu umjetnici

Svi smo čuvali da su levoruki nadareniji po pitanju umetnosti od dešnjaka, ali izgleda da je to samo glasina. Istraživačica Gina Grimshav sa Univerziteta Vellington na Novom Zelandu bila je opovrgnuta 2013. godine, nakon što je otkriveno istraživanje koje nije otkrilo razliku u merodavnosti ljubimaca,  koja je bila ispitivana među levorukim i desnorukim.

5. Levoruki imaju svoj dan u godini

Od 1996. godine 13. avgusta je posvećena levorukima. Ne zaboravite na ove godine i pokažite svoj levorukom detetu ili prijatelju da bude poseban.

Izvor: Indek.hr

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top