Top 5 letnjih ledenih deserta

pixabay.com

Kuća i porodica

Top 5 letnjih ledenih deserta

Ledena torta od samo tri sastojka

Potrebno je:

– 250g keksa

– 3 kašike rastopljenog maslaca

– 1.5 litar blago rastopljenog sladoleda (ukus po želji)

Priprema:

1. U procesor hrane stavite 10 keksa i usitnite ga lepo. Dodajte maslac i mešajte u procesoru dok ne dobijete jednoličnu smesu. Keks možete smrviti i valjkom.

3. Mešavinu keksa i maslaca izlijte u posudu za pečenje mera oko 22 centimetra s dnom koje se može skloniti. Dnom merne posude ili čaše čvrsto pritisnite koru na dno posude. Na koru stavite osam celih keksa.

4. Na keks izlijte sladoled i gumenom špatulom nežno ga rasporedite po celoj površini. Tortu ostavite u zamrzivaču najmanje četri sata, odnosno dok ne postane čvrsta.

5. Kako biste tortu sigurno izvadili iz lima, po spoljnoj ivici lima prođite krpom ili sunđerom namočenom toplom vodom. Podignite dno lima zajedno s tortom, stavite je na tanjir za serviranje, pa isecite na komade.

Ledeni puding kolač bez kore

Fil 1: Skuvati dva pudinga od čokolade prema uputstvu (dakle, sa litrom mleka i oko 100 g šećera). Skuvanu gustu smesu uliti u dublju tepsiju koju ste prethodno navlažili vodom.

Fil 2: U 1 litar vode dodati 300 g šećera (može i malo manje, ako volite manje slatke poslastice). Kad provri, dodati 2 step soka, sa ukusom po želji, posle polako dodati 2 šoljice griza. Kad se sve skuva i zgusne, izliti preko prohlađenog pudinga. Odozgo posuti mrvicama čokolade i kakaom.

Pre služenja dobro ohladiti.

Ledolina torta bez pečenja

500 ml mleka
500 ml slatke pavlake
12 kašika gustina (cca 110g)
1 vanilin šećer
100 grama čokolade za kuvanje
100 grama bele čokolade
4 kašike šećera
kutija piškota ili manje pakovanje petit keksa.

Priprema

Pomešati mleko i slatku pavlaku pa od te količine oduzeti oko 2 dl (potrebno za mešanje sa gustinom i šećerom). Ostatak smese kuvati pa kad zavre dodati i ukuvati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te je nije potrebno dugo kuvati, cca. 2-3 min.

Kuvanu kremu podeliti na dva dela. U jedan deo umešati izlomljenu čokoladu i mešati energično da se čokolada otopi, a u drugi deo dodati belu čokoladu pa takođe dobro promešati.

Na dno kalupa za torte složiti piškote ili petit kesks koje ste natopili u mleku pa odmah premazati prvo tamnom, a onda i belom kremom. Možete ako želite stavljati naizmenično pa ćete dobiti mramorni efekt.

Ostaviti tortu u frižideru da se dobro stegne.

Ledena torta sa malinama

Sastojci
Korica:
9 belanjaka
18 kašika šećera
1 kašika razblaženog sirćeta
1 kašika vrhom puna mekog brašna

Fil od malina:
2,5 dl vode + 1,5 dl za razmutiti puding
400 g šećera
1/2 kg svežih ili zamrznutih malina
3 pudinga od maline

Žuti fil:
1/2 l mleka
9 žumanjaka
9 kašika brašna
9 kašika šećera
1 Vanilin šećer
1 margarin za kreme

Ganache :
200 ml slatke pavlake
200g tamne čokolade za kuhanje

Još:
300 ml slatke pavlake

Priprema

Belanjake umutiti u čvrst sneg postepeno dodajuci šećer. Na kraju dodati kašiku razblaženog sirćeta i kratko mutiti. Dodati i kašiku brašna te izmešati.

Kalup za tortu 26 obložiti papirom za pečenje ili ga dobro namazati uljem i posuti brašnom. Šaum od belanjaka istresti i rasporediti fino, te na laganoj vatri 150-160’C koricu sušiti 60 minuta.

Dok se kora peče, odmah pripremamo fil od malina.
Vodu i šećer staviti u šerpicu debljeg dna da prokuVaju. Kad prokuhaju ostaviti da kuVa još 3-4 minute. U to dodati 1/2 kg malina i kuVati još 5 min. Za to vreme razmutiti puding sa 1,5 dl vode, dodati filu od malina i kratko mešati dok se puding ne skuva.

Koru izvaditi i staviti na tacnu za tortu, ali obruč od kalupa vratiti.

Još vruć fil od malina ravnomjerno rasporediti preko kore. Ostaviti da se hladi dok pripremite žuti fil.

Staviti mleko da zakuva. Umutiti žumanjke sa šećerom, pa dodati vanilin šećer i brašno. Skuvati jaja u mleko kao puding. Ostaviti da se hladi povremeno mešajući da se ne stvori korica. U mlako dodati umućen margarin za kreme. Gotov fil premazati preko fila sa malinama.

Ganache pripremiti na uobičajen način. U šerpici ugrejati pavlaku, dodati čokoladu i ostaviti na vatri mešajući dok se čokolada skroz ne otopi. Prohladiti kratko ( oko 5 min) potom istresti preko žutog fila.

Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. Možete premazati celu tortu ili samo okolo ukrasiti kao ja. Još sam je ovlaš posula čokoladnim strugotinama i ubacila par malina.

Najbolje je tortu napraviti dan ranije da se dooobro rashladi u frižideru. Nož umakati u vruću vodu da se parčići fino režu i služiti.

Ledeni desert u čaši

3 čaše kisele pavlake
500 ml slatke pavlake
2 kutije (210 g) piškota
300 ml soka od jagode
1/3 tegle slatka od jagoda

Slatku pavlaku umutiti (ne previše!) pa je postepeno dodavati kiseloj pavlaci i sjediniti. Pripremiti niske čaše ili činijice. Ovim filom puniti 1/3 tih posudica. Zatim izlomiti piškote, umakati ih u sok od jagoda i ređati preko fila. Zatim piškote preliti sa po jednom kašikom slatka od jagoda (samo sok). Opet naneti fil preko piškota (neka ima 1cm lufta do oboda). Ostatak slatka od jagoda izblendirati pa naneti ravnomerno preko fila. Ostaviti u frižideru na sat vremena da se stegne pa uživajte u ledenom ukusu.

Ženskikutak.rs/recepti.com

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top