Fotografija dece iz Svratišta je dokaz koliko se u Srbiji ne razmišlja o ovim mališanima

Facebook

Kuća i porodica

Fotografija dece iz Svratišta je dokaz koliko se u Srbiji ne razmišlja o ovim mališanima

Fotografija dečaka i njegove mlađe sestre koji čekaju na svoj red u Svratištu munjevito se deli na društvenim mrežama. Iako je uz nju stajao podatak da je samo u jednom danu 112 dece potražilo pomoć i dok je ovo rekord u jednom danu, izgleda smo i mi postavili rekord – u neodgovornosti i manjku brige za ove mališane.
Ovi brat i sestra samo su deo grupe koja svakodnevno dolazi u Svratište kako bi osetili toplinu doma, nahranili se, okupali… Ono najosnovnije što je potrebno za život. I ne, oni nisu sami bez roditelja, već žive na rubu egzistencije u naseljima koji retko ili nikako nemaju vodu i struju pa se tako može reći da im je ulica druga kuća.

– U ovo doba godine obično dođe oko 60 dece na dan, pa nas je tako iznenadilo da je ovoga puta bilo duplo više njih i to jeste rekord. Ali i pored toga inače nam svakodnevno dolazi oko 70 dece što je svakako povećanje. To je rezultat korone, policijskog časa i mera prevencije kada nije bilo nikoga na ulici, mestu na kojem oni jedino mogu da zarade, obično od sakupljanja sekundarnih sirovina – kaže Mina Lukić, koordinatorka Svratišta.

Da li je iko od nas, dok smo kukali i jadikovali kako moramo da sedimo kući, slušamo nastavu online, obavljamo radni dan iz fotelje, gledamo u telefone i kačimo na društvenim mrežama kako provodimo dane u karantinu pomislio šta ova deca rade?

Pa u tom periodu oni su bili uskraćeni čak i od obrazovanja budući da većina njih nema televizor i internet.

– Veliki problem je bio i taj što deca nisu mogla da prate nastavu online jer jednostavno nemaju uslova. Tokom vanrednog stanja se nije mislilo na to da oni nemaju sredstava. Pored rada i borbe za životom uskraćeno im je bilo i osnovno pravo – da uče – priča Lukićeva.

Fotka dece iz Svratišta je najdeljenija u Srbiji - Noizz

Ekipa iz Svratišta potrudila se da nađe učiteljice koje su bile voljne da rade sa njima, ali njihova želja nije bila dovoljna. Nisu imale načina da pošalju deci zadatke i da ih upute u nastavu jer niko od njih nije imao telefon ili kompjuter na koji bi mogli da im budu dostavljeni materijali za rad.

Tužno je što ni korona i situacija u kojoj se država trudila da olakša život narodu u novonastaloj situaciji nisu uspeli da skrenu pažnju na ove mališane.

Ako imamo imalo empatija u nama onda bi rečenica koordinatorke Svratišta trebalo da nam se toliko ureže u pamćenje da je nikad ne zaboravimo i da krenemo da razmišljamo o ovoj deci svi i svakodnevno.

– MI smo pisali i slali molbe na mnoge adrese ali nam nikada niko nije odgovorio na njih. Nije država zaboravila na ovu decu, već niko nije ni razmišljao o njima. Tužno je koliko su oni u Srbiji ispod radara – rekla je Mina Lukić.

Možda je bolje da nekad i zaboravimo – to će nam se možda i oprostiti jer se onda zna da smo i razmišljali o njima. Hajde da zajedno mislimo i radimo za njih koliko možemo, da nam ovakve fotografije u budućnosti izazivaju radost, a ne bol.

Izvor: Noizz.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top