Zašto je dobro da dete odrasta sa psom (ili mačkom)

pixabay.com

Kuća i porodica

Zašto je dobro da dete odrasta sa psom (ili mačkom)

Sigurno ste i vi nekad čuli za priču o psu koji je svojim životom spreman da štiti vlasnika, bio on odrasla osoba ili dete. A onih klipova na Jutjubu gde pas brižljivo pokriva bebu ne odvajajući pogled od nje ni za trenutak, ima na stotine. I ta emotivna veza koja je apsolutno dragocena, to prijateljstvo koje je za čitav život, nije jedini benefit života sa kućnim ljubimcem.

Deca koja ranije dođu u kontakt sa psima imaju manje respiratornih bolesti, naročito upala uha i piju manje antibiotika.

Psi razvijaju duboku povezanost sa svojim vlasnicima, uče nas druženju i ljubavi. Ali psi pokazuju i posebnu privrženost deci. Spremni su da ih zaštite po svaku cenu, a sada nova istraživanja sugerišu da odrastanje sa psom može imati opipljiv, pozitivan uticaj na dečje zdravlje i sreću.

Prema studiji koju je sprovela Američka akademija za pedijatriju, deca koja žive u kućama sa psima (i mačkama!) zdravija su na više načina: “Čini se da deca koja ranije dođu u kontakt sa psima imaju manje respiratornih infekcija, posebno upala uha i piju manje antibiotika”. Život sa psima jača otpornost na infekcije – a sličan rezultat je i kod kućnih mačaka. “Mačke su takođe pokazale zaštitni učinak na odojčad, ali ne tako snažno kao psi”.

Pored dobrobiti za fizičko zdravlje, rana socijalizacija sa psima može pomoći deci da uče o nezi i razvijaju empatiju i odgovornost te saosećanje za druga živa bića. Što se tiče sreće i mentalnog zdravlja, veruje se da životinje poboljšavaju emocionalno blagostanje vlasnika i smanjuju stres i teskobu – čak i kod dece. “Imati psa za kućnog ljubimca povezano je sa smanjenom verovatnoćom depresije u detinjstvu”, zaključuju u istraživačkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, u Viskonsinu.

A. C. / Zelena učionica

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top