ŠTA JE OSTEOPENIJA – Bolest koja najviše pogađa žene u menopauzi

pixabay.com

Lepota i zdravlje

ŠTA JE OSTEOPENIJA – Bolest koja najviše pogađa žene u menopauzi

Simptomi osteopenije najčešće se ne primećuju i lako se zanemaruju.

Mnoge žene u menopauzi i postmenopauzi zanemaruju bolove u kostima i zglobovima, smatrajući ih kao normalan proces starenja, ali ove simptome ne treba ignorisati jer, ukoliko sve prepustite slučaju, situacija se može pogoršati.

Osteopenija je stanje koje označava smanjenu gustinu kostiju, ali ne toliko nisku kao kod osteoporoze.

Kosti su obično najgušće oko 30 godine života, a sa godinama njihova gustina počinje postepeno da opada. Osteopnija se najčešće javlja nakon 50 godine i više pogađa žene, ali ako vaše kosti iz određenih razloga (najčešće genetika) nisu prirodno guste, može se javiti i ranije.

Postoji ritzik da se osteopenija pretvori u osteoporozu, ali rizik se može smanjiti i izbeći adekvatnim načinom ishrane, vežbanjem i terapijama koje preporučuje lekar.

Ko su rizične grupe?

Veći rizik od osteopenije imaju žene u odnosu na muškarce i to one koje su u menopauzi, imaju preko 50. godina ili su u postmenopauzi. Žene imaju prirodno nižu koštanu masu od muškaraca, a usled poremećaja hormona u menopauzi može doći do pada kalcijuma koji je važan za zdravlje kostiju. Takođe, muškarci sa nižim nivoom testosterona imaju veći rizik od osteopenije.

Takođe, osobe sa ovim oboljenjima i načinom života imaju povišen rizik od osteopenije:

nelečena celijakija
preaktivna štitna žlezda
hemoterapija
nedostatak kalcijuma i vitamina D
nedovoljna fizička aktivnost
poremećaj u ishrani (nedovoljan unos hranljivih materija)
pušenje
konzumiranje alkohola
konzumiranje gaziranih pića
određeni lekovi

Simptomi osteopenije najčešće se ne primećuju i lako se zanemaruju. Kada dođe do prvih značajnih simptoma onda je moguće da je osteopenija prešla u osteoporozu. Najčešće se kao prvi znaci javljaju umor, pad energije, problemi sa snom, bol u leđima i zglobovima, grčenje mišića…

Preporučuje se da osobe starije od 50 godina, naročito žene, i pre pojave simptoma treba da provere gustinu kostiju i urade analize na nivo vitamina D u krvi, u konsultaciji sa lekarom.

Ukoliko se potvrdi smanjena gustina kostiju, lekar će vam dati određenu terapiju, a pored toga, na prirodan način, možete uvesti neke zdrave navike u stil života koje će pomoći pri lečenju osteopenije i smanjenju rizika od osteoporoze.

Počnite da vežbate, a pre toga razgovarajte sa lekarom kakvu fizičku aktivnost možete da praktikujete. Peporučujemo šetnju u prirodi, jogu za početnike, plivanje i pilates – trening umerenog inteziteta koji će pozitivno uticati na vaše zdravlje i figuru.

Ubrzan gubitak gustine kostiju možete sprečiti zdravom ishranom, pre svega unošenjem namirnica koje sadrže dovoljno kalcijuma i…
Važno je da unesete određene promene i u način ishrane i konzumirate namirnice koje su bogate kalcijumom (mlečni proizvodi, spanać, jogurt, brokoli, suvi pasulj, losos…)

Vitamin D je izuzetno važan za gustinu kostiju i podstiče normalnu apsorpciju kalcijuma, a najviše ga dobijate kada provodite vreme na Suncu. Potrudite se svakog dana da boravite na Suncu 15 minuta u jutarnjim časovima. Namirnice koje sadrže vitamin D su masna riba, sok od pomorandže, žitarice celog zrna i pečurke.

Ukoliko imate značajan nedostatak kalcijuma i vitamina D, u obaveznoj konsulatciji sa lekarom uzimajte suplemente.

Izvor: Lovesensa

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top