Majkama koje imaju „samo” jedno dete

pixabay.com

Kuća i porodica

Majkama koje imaju „samo” jedno dete

Znam kako se osećate. Kao i ja, progutate knedlu svaki put kad čujete fraze kao što su „on je jedinac” ili „sindrom jedinaca”. Znam kako vam se stomak okrene kad krenu da vam nabrajaju razloge zbog kojih biste MORALI da imate još jedno dete. Neki idu toliko daleko da vas etiketiraju kao sebične zato što svom detetu niste rodili brata ili sestru.

Možda imate samo jedno dete zato što ne možete da rodite drugo ili zato što još čekate na red za veštačku oplodnju. Možda ste prošli kroz ogroman stres pokušavajući da dobijete vašeg prvog anđela i možda je to toliko dugo trajalo, da niste još u stanju da kroz to prolazite ponovo.

Možda ste imali traumatičan i težak porođaj i prošli kroz postporođajnu depresiju. Možda ne možete da priuštite drugo dete. Možda… možda jednostavno osećate da je jedno dete dovoljno da budete srećna porodica.

Šta god da je razlog tome što imate samo jedno dete, upamtite – to je sasvim u redu. Ne morate nikome da se pravdate.

Znam i da je teško biti ljubazan kad vas pitaju za drugo dete i sa osmehom skrenuti temu na nešto drugo. Niste tražili ničiji savet, ali opet, iz nekog razloga, drugi osećaju potrebu da vam kažu svoje mišljenje:

Ali moraš joj roditi brata ili sestru! Ko će joj pomoći da brine o tebi kad ostariš?
Pa zar ne vidiš da je usamljen? Ko će se igrati s njim dok odrasta?
Vidiš kako lepu decu pravite! Morate napraviti još jedno…
Oh, ako čekate da vam se poboljša situacija, neće nikad biti dobar trenutak. Ići će to samo od sebe, gde je jedno tu je i drugo.
Zar ne vidiš koliko želi brata ili sestru? Zar ti nije žao?
S drugim je sve lakše, videćeš.

Uprkos popularnom verovanju da je vaše dete manje srećno od dece koja imaju braću ili sestre, istina je da imati brata ili sestru ne garantuje da ćete imati prijatelja za čitav život, kao što ni to što je neko jedinac ne znači da će biti usamljen u životu. Niko ne može osporiti da biti jedinac ima svoje negativne strane. Ali, zašto se samo na njih fokusira današnje društvo?

Zašto niko ne pominje dobre strane? Kao na primer to da su istraživanja pokazala da su deca jedinci nezavisnija i samostalnija od onih koji imaju braću i sestre.

Sva ta nepristojna pitanja i pritisci na roditelje koji imaju samo jedno dete više govore o ljudima koji ta pitanja postavljaju.

Na kraju, bez obzira na to da li imate jedno dete zato što ste tako hteli ili zato što drugačije niste mogli, znajte da to ne znači da je vaše dete samo na svetu, kao što pokušavaju da vam predstave. Broj dece koju ste doneli na ovaj svet nije merilo vaše vrednosti kao roditelja. I ne tiče se nikog sem vas. Podjednako ste hrabri i vredni kao i majke koje imaju dvoje, troje, petoro dece.

Baš kao što ni vaš jedinac ili jedinica nisu manje vredni od one dece koja imaju braću i sestre. I toga treba uvek da bude svestan.

T. A./Zelena ucionica

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top