Maltezer – rasa psa koju jednako vole deca i odrasli

pixabay.com

Kuća i porodica

Maltezer – rasa psa koju jednako vole deca i odrasli

Maltezeri su nas oborili s nogu! Retko koja rasa psa je uspela da stekne toliku popularnost kao što su to učinile ove bele krznene pufne! Zbog slatkog izgleda, najviše ga vole deca, a dame ih naročito obožavaju!

Maltezer nije bez razloga stekao popularnost i ne važi slučajno za jednog od omiljenih četvoronožnih kompanjona ljudi. Istražili smo zbog čega je zavredio toliko dečije i ženske pažnje i šta je ono što ga preporučuje i za vaš dom!

Ukoliko upravo razmišljate o tome da i vi u svom ženskom kutku napravite mesta za novog najboljeg prijatelja, u nastavku teskta predstavljamo vam rasu koju bi definitivno trebalo uzeti u obzir. Saznajte sve o njegovom veličanstvu – maltezeru.

Maltezer – veličina kao glavna preporuka

Free photos of Dog

Maltezer je visok svega od 10 do 25 centimetra, pri čemu su ženke niže, a mužjaci viši.

Dovoljno mali da bude srećan i u dvosobnom stanu, maltezer je veličinom idealan za savremeni život u malim prostorima, a velikim gradovima. Ne samo da će mu biti dobro u malom prostoru, već ima i manje potrebe za šetnjom od svojih velikih rođaka. Koliki pas – tolika dužina njegovog koraka.

Maltezer tako štedi i vreme, što je velika prednost u svakodnevici.

Još je prednosti koje nam donosi njegova mala fizionomija.

Bezbrižno ga mogu šetati i najmlađi članovi porodice, s obzirom da je lak i zbog toga jednostavan za kontrolu na povocu. Iako mnoge dame vole velike pse, kada krenu da ih šetaju razumeju da možda ne uspevaju da ga savladaju. Sa maltezerom nema ovih problema.

Šetnja sa njim je prava, lagana šetnja u kojoj ćete svakog puta jednako uživati!

Kada je reč o težini, maltezeri se kreću od 3 do 4 kilograma, što ih čini lakim za nošenje. Možete ih poneti u ruci po potrebi, odlazak sa njim na putovanja je jednostavan, kao i kod veterinara. Može da stane čak i u transporter za mačke!

Dobra narav – adut maltezera koji ga preporučuje porodicama

Jeste li čuli da je neki maltezer nekada nekoga napao, ujeo, ili bio agresivan?

Ovi psi su izuzetno dobre naravi, agresivni primerci su marginalni slučajevi, a uz malo truda i pažnje – pogodni su za dresuru. Jednako dobro se slaže sa ljudima koliko i sa drugim psima, pa je dobar izbor i ukoliko već imate jednog psa.

Maltezer će lako naučiti da vas posluša, da sedne, da kada dođu gosti bude fin i pristojan. Prava damska kuca!

Zbog svoje naravi, on je jedna od rasa pasa koji se uvek nađu pri vrhu lista koje broje najbolje pse za velike porodice i za one sa malom decom. Biće savršeno poslušni članovi porodice!

Najveći “problem” (ako se tako može nazvati) koji možete očekivati od malteškog psa, jeste – lajanje. No, nije li lepo imati pričljivog saputnika? Maltezer će verovatno lajati na zvonjavu interfona, eventualno i na druge kuce sa kojima bi se rado poigrali. Osim njihove komunikativnosti, nema im se šta zameriti!

Malteški psi su mazni

Ukoliko vam je važno da vaš pas voli da se mazi, da je nežan, pažljiv, a da od vas ne očekuje ništa manje od vaše ruke na sebi i mnogo tepanja – maltezer će vas oduševiti.

Oni su vrlo skloni maženju, podvlačenju glavice pod šaku, dodirima šapom u znak ljubavi i privlačenja pažnje… Svemu na šta pomislite kada neko spomene kako “niko ne voli bezuslovno kao pas”. Maltezeri su zaista savršeni četvoronožni saputnici za sve dame koje vole da pružaju i dobijaju ljubav.

Brinete se da ćete ga razmaziti?

Verovatno hoćete, ali i on će vas, videćete!

Briga o maltezeru – kako ga održavati?

Što se tiče lepote, ovaj pas je toliko prirodno lep i sladak da je jedino što je zaista potrebno da bi takav i ostao da ga redovno kupate. Osim toga, treba ga šišati. Ako želite da ima dugu, svilenkastu dlaku, njoj treba i više pažnje i nege, kao što su češće kupanje i svakodnevno četkanje.

Međutim, mnogi ljudi se odlučuju za jednostavniju varijantu – šišanje maltezera na kratko. Ovo je dosta lakše za održavanje, a samo šišanje možete prepustiti frizeru za pse ili obavljati sami.

Kada je reč o zdravlju, potrebno je obaviti vakcinacije i čipovanje, kao i kod drugih pasa, a zatim maltezera hraniti na što zdraviji i svakako, na preporučen način. Ukoliko primetite promene u ponašanju, ili probleme sa zdravljem, odvedite ga kod veterinara gde će dobiti potrebnu terapiju na vreme.

Da zaključimo, ova rasa zaista nije komplikovana za održavanje, već samo zahteva adekvatnu brigu, kao i bilo koji drugi ljubimac!

Maltezeri su slatki i šarmantni

Zar ste mislili da ovo nećemo navesti?

Šarm i lepota su izuzetno važni aduti maltezera. Bela dlaka pravi savršen kontrast sa tamnim, okruglim očima kojima je nemoguće odoleti. Pametan pogled i mnogo šarmantnih i simpatičnih poteza koje će izvoditi kao predstavu pred vama svaki dan ovog psa čine potpuno neodoljivim!

Uživajte u upoznavanju jedne od najlepših rasa pasa!

Izvor: Zenksikutak/D.A.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top