Danas počeo Velikogospojinski post

SPC

Kuća i porodica

Danas počeo Velikogospojinski post

Za pravoslavne vernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice – Velike Gospojine 28. avgusta

Velikogospojinski post uvek počinje na Svete mučenike Makaveje 14. avgusta i traje 14 dana.

Ustanovljen je u slavu Uspenija Presvete Bogorodice, kada se obeležava dan kada se Bogorodica uspela na nebo.

Post u hrišćanstvu ne znači samo odricanje od mrsne hrane i pića, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, reči i dela, te pojačanju molitava i činjenju dobrih dela.

Tokom ovog posta za ishranu se koristi biljna hrana pripremljena na vodi, osim subote i nedelje kada je dozvoljena upotreba ulja i vina. Riba se u toku ovog posta jede samo na praznik Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta po novom kalendaru.

Običaji na današnji dan su vezani za vodu i bosiljak za koji se veruje da je Božja biljka.

Zato je na ovaj dan dobro sve što se radi sa bosiljkom, bilo da je reč o kuvanju, inhaliranju ili sađenju ove biljke koja, narod kaže, ima zaštitno dejstvo i na današnji praznik donosi zdravlje i sreću.

Nekada su tokom ovog posta, koji se ubraja u stroge, bile zabranjene javne priredbe i spektakli.

Uz jednodevne postove svake srede i petka, osim mesopusnih sedmica, te praznika Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja i Krstovdana, Srpska pravoslavna crkva propisuje četiri velika posta, i to Velikogospojinski, Veliki ili Časni post, Božićni i Petrovski.

Agencije

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top