Kako da se rešimo straha da će krenuti po zlu!

pixabay.com

Lifestyle

Kako da se rešimo straha da će krenuti po zlu!

Kako da se oslobodite straha od sreće? Celog života nam govore da ne može sve da nam ide od ruke, a kako da se oslobodimo ovih negativnih uverenja piše lajfkouč Danijela Jokić Vaisley za septembarski broj magazina Sensa.

Da li vam se dogodilo da vam je nešto baš lepo krenulo, a onda je odjednom sve pošlo po zlu, ili ste umesto sreće zbog pozitivnih stvari koje vam se dešavaju počeli da osećate strah da to sve ne izgubite, ili strah od (pre)velike sreće?

Zašto osećamo strah od sreće?

Jedan od razloga zašto nas može biti strah od (pre)velike sreće je socijalno-kulturna paradigma u našim krajevima, koja podsvesno može dovesti do ograničavajućeg uverenja da ’ne može sve u životu da nam ide od ruke’ i da nakon velike sreće dolazi tuga, piše Danijela Jokić Vaisley. Na primer, dok u SAD deca podsvesno usvajaju socijalno-kulturološki prenošeno uverenje o „američkom snu“ (ako naporno rade i hrabri su da preduzmu rizik, mogu da ostvare sve svoje snove), deca na Balkanu neretko slušaju kako je „čovek rođen da pati“, da „sreća nije dugog veka“, te da ne može sve dobro da nam ide u životu:

„Kad ti nešto dobro ide, pogledaj dobro – verovatno ide uz brdo!”
„Kad ti sve dobro ide, stavi kamenčić u cipelu, da te barem to žulja”
„Kucni u drvo, da ne urekneš.” (ako pričate o nečemu lepom što vam se događa)
„Nemoj mnogo da se smeješ, proplakaćeš.”
„Sreća je prolazna!”
„Ne može čovek dugo da bude srećan.”
„Nije sreća dugog veka…”
„Šta ako me on/ona ostavi?”
„Šta ako mi ukradu taj automobil?”
„Šta ako izgubim ovaj posao?”
„Ovo je previše dobro da bi bilo istinito!”
„Ne može meni sve u životu da ide ovako dobro, bolje da se pripremim na nešto ružno što sigurno dolazi…”

Ako smo tokom odrastanja podsvesno usvojili ograničavajuće uverenje da sreća ’nije dugog veka’, da ćemo nakon što smo bili srećni ’otplakati’ i da ’ne može sve dobro da nam ide u životu’, to može da nam izazove veliki podsvesni strah kada počnu da nam se dešavaju lepe i pozitivne stvari (posebno one koje smo dugo priželjkivali) da to sve ne izgubimo. Strah od sreće može biti tako jak da podsvesno sabotiramo sebe u ostvarivanju svojih ciljeva ili izgradnji srećne ljubavne veze, ili pak sami sebi podsvesno kreiramo ’paćeničke’ životne scenarije; stoga je važno da ovaj strah osvestimo i da radimo na tome da ga se oslobodimo.

Intenzivna sreća može da nas uplaši i učini ranjivima (’suze radosnice’), te prestravljenima i zabrinutima kada pomislimo na to kako bi bilo da to što nas čini srećnima izgubimo, posebno ako smo mnogo patili što to nismo imali (na primer, ako smo dugo bili nesrećni u ljubavnim vezama i onda upoznali partnera naših snova, dugo priželjkivali dete i onda ga rodili, živeli u siromaštvu i stekli veće bogatstvo, ili bili godinama nezaposleni, a onda dobili posao koji nas ispunjava). Poznata istraživačica i autorka knjiga na teme ranjivosti i srama, Brene Braun, u svojim istraživanjima otkrila je da u ovakvim trenucima ranjivosti mnogo pomaže praktikovanje zahvalnosti za ono što imamo.

Kako bismo se oslobodili straha od sreće, moramo se osloboditi i ograničavajućih uverenja o tome kako je ’sreća kratkog veka’ i da ’ne može sve dobro da nam ide u životu’. U tome nam mogu pomoći rad sa koučom ili terapeutom, kao i tehnike za reprogramiranje ograničavajućih uverenja.

Preispitajte uverenja

Prvi korak u prevladavanju ograničavajućih uverenja je da počnete ta uverenja da preispitujete. Da li je stvarno istina da sreća mora da bude kratkog veka? Verovatno poznajete nekoga ko je zaradio penziju radeći posao koji je voleo, dugo uživao u bogatstvu koje je nasledio ili stekao, ili proveo mnogo decenija u srećnom braku sa voljenom osobom. Takođe je važno da sebe počnete da izlažete drugačijim izvorima informacija, kako biste počeli da usvajate nova, osnažujuća uverenja.

Naravno, važno je da ne gajimo iluziju o ’savršenom životu’, jer čak i ako nam se ostvari sve što smo želeli, postoji mnogo spoljašnjih faktora koje ne možemo da kontrolišemo. Na primer, ako smo upoznali partnera naših snova i imamo dovoljno novca i dana godišnjeg odmora da sa njim/njom odemo na putovanje naših snova, postoji mnogo faktora na koje ne možemo uticati (otkazani letovi, gužve u saobraćaju, loše vreme, ubodi ježeva i insekata…).

Dakle, nije realno očekivati da će nam život u svakom trenutku biti ’savršen’ i svakako je dobro da budemo pripremljeni na eventualne prepreke, iznenadne situacije i izazove koji mogu da iskrsnu. No, s druge strane, ako živimo u konstantnom strahu da će nam se nešto loše desiti i pripremamo se na najgore moguće scenarije, oduzimamo sebi priliku da budemo srećni u sadašnjem trenutku, te podsvesno privlačimo probleme i patnje i sabotiramo svoj profesionalni i lični uspeh.

Nažalost, ovakvi primeri u praksi su česti. Jedan gospodin kojeg poznajem kupio je novi automobil novcem koji je stekao od prodaje nasleđene zemlje. Umesto sreće zbog novog automobila, kada je počeo da ga vozi, odjednom je počeo da ga muči panični strah da će mu neko ukrasti taj automobil. Za vrlo kratko vreme neko je provalio u automobil, nakon čega ga je on prodao i ponovo kupio stari, jeftini automobil – sličan onome kakav je i pre vozio. Neke od mojih klijentkinja su na sličan način sabotirale sebe u ljubavnim vezama sa atraktivnim i ’poželjnim’ partnerima )„takvog muškarca bilo bi teško zadržati”), dok su druge sabotirale sebe u ostvarivanju svojih ciljeva (izgradnja uspešnog biznisa, mršavljenje, ili dobijanje posla koji bi volele da rade), u strahu da će sve to vrlo brzo izgubiti.

Ako imate razlog da budete srećni, fokusirajte se na kultivisanje zahvalnosti za to što imate, i dajte sebi dozvolu da budete srećni. Smejte se. Radujte se. Podelite svoju sreću sa drugima. Ne možete znati šta vas čeka u budućnosti, ali zašto biste sebi uskratili mogućnost da budete srećni u sadašnjosti?

Svesno usvajajte osnažujuća uverenja da zaslužujete da budete srećni, da ne morate da patite, da vaša sreća može dugo da traje, jer i ako izgubite to što imate, možete verovatno sve to ponovo da izgradite, dobijete, ostvarite, kupite i imate u budućnosti, pošto ste u procesu vašeg ličnog i profesionalnog rasta i razvoja stekli majndset, veštine, mudrost i neprocenjivo iskustvo.

Izvor: Sensa

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top