OBIČAJI ZA SVETE VRAČE: evo zašto i šta se ne valja činiti

Printscreen

Uncategorized

OBIČAJI ZA SVETE VRAČE: evo zašto i šta se ne valja činiti

Za praznik Svetih Vrača – Kozme i Damjana – važe ovi običaji i narodna verovanja.

Sveti Vrači se slave 14. jula, kada je umro Sveti Kozma i 14. novembra – kada je umro Sveti Damjan. Dvojica braće su cenjeni u srpskom narodu zbog uverenja da su dobili od boga dar da leče ljude.

U narodu ih zovu i „bezsrebrenici“. Dar za lečenje su dobili besplatno, kao dar od boga, pa ni oni nisu želeli da bilo šta naplaćuju bolesnim ljudima.

Po predanju, baš je odanost ovom principu izazvala i razdor među braćom. Kozma se naljutio na Damjana što je primio dar od žene koju su izlečili. To je bila jedina svađa među braćom. Damjan je, naime uzeo od žene tri jajeta i to kao kao dar a ne kao platu. Pritom, žena ga je – po predanju – zaklela Svetom trojicom da ih uzme.

Ljutiti Kozma je naredio da ih ne sahrane u istoj grobnici. Ipak, posle smrti svetitelja, narod ih je sahranio zajedno prema otkrovenju božjem.

Veruje se da za njihov praznik nije dobro raditi teške fizičke poslove, a najviše treba da se čuvaju oni koji rade na velikim visinama. Po predanju, ovaj praznik se slavi i kao zaštita od groma, pa kažu da ne valja izlaziti iz kuće bez preke potrebe.

Praznik Svetih Vrača je i zvanična krsna slava Lekarske komore Srbije, pa je proslavljaju u medicinskim ustanovama širom zemlje. Po narodnom verovanju, ovaj praznik je dobar i za molitvu za ozdravljenje.

Tekst: Lepa&Srećna

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Uncategorized

Popularno

To Top