DR RANKO RAJOVIĆ otkriva 5 NAJVEĆIH GREŠAKA koji roditelji prave u prvim godinama deteta

Printscreen

Kuća i porodica

DR RANKO RAJOVIĆ otkriva 5 NAJVEĆIH GREŠAKA koji roditelji prave u prvim godinama deteta

Dr Ranko Rajović, autor NTC programa, koji se primenjuje u preko 10 država Evrope, saradnik UNICEF-a za ranu edukaciju i specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka, objašnjava zašto ne treba zabranjivati deci da se igraju na podu, skaču po krevetu i vrte se oko svoje ose, te kakve veze s inteligencijom imaju dečja kolica i kašice.

„Inteligencija nije nasledna, nasleđuje se samo potencijal koji treba da se aktivira, a u tom je smislu najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života deteta, dok najveći uticaj na njega imaju upravo roditelji“, ističe dr. Ranko Rajović.

Kojim čestim greškama roditelji mogu negativno da utiču na prirodni razvoj inteligencije kod deteta, objasnio je na jednom od svojih predavanja u Zagrebu, piše Miss7″.

1. Roze soba
Beba u prvih mesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primećuje jedino jake kontraste. Umesto jednoličnih, rozih ili plavih enterijera, u dečju sobu trebalo bi bar u tom prvom periodu staviti tamne zavese ili tapete koje će stvoriti kontrast, poručuje dr Rajović.

2. Sprečavanje igre na podu
Dok dete puzi, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene delove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dete s poda, ne žele da se zaprlja ili da rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. Al faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

3. Zabrana skakanja po krevetu
Neuroni koji ne rade – umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču decu da skaču. Svaki skok pomera težište tela ulevo ili udesno, pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga. „Umesto da zabranite detetu skakanje, pazite na sigurnost. A ako zaista želite da podstaknete razvoj inteligencije deteta, rodite mu brata ili sestru, jer jedno dete će skakati pet minuta, a dvoje će ih zajedno skakati pet sati“, poručuje dr Ranko Rajović, koji akcentuje da slično kao skakanje, deluje i okretanje oko svoje ose.

4. Vožnja u kolicima umesto hodanja

Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas decu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored uticaja na kognitivni razvoj, dugo guranje dece u kolicima dovodi i do pojave ravnih stopala, koja danas ima već oko 70 odsto dece. Svakako bi deca trebalo što više da hodaju, a idealno je, kad za to postoje uslovi, da hodaju bosa.

5. Predugo miksanje hrane
Sa žvakanjem dete počinje u periodu od šest meseci, a do godinu i po dana trebalo bi svakako prijeći s kašica na krutu hranu. Važno je da žvaće, da mu se hrana ne miksa i ne usitnjuje na male komadiće, jer žvakanje, prema rečima dr Rajovića, šalje impulse u korteks, čisti zube, aktivira jezik, pa će se i govor bolje razviti, a važno je i za imunitet.

Zenablic

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top