Najpoznatiji nutricionista na svetu Anri Šeno: Prilikom autopsije ovo se nalazi u svakom želucu! Ova hrana se nikad ne vari!

Printscreen

Lepota i zdravlje

Najpoznatiji nutricionista na svetu Anri Šeno: Prilikom autopsije ovo se nalazi u svakom želucu! Ova hrana se nikad ne vari!

Prva i najvažnija stvar na kojoj se temelji zdrava ishrana je starost. Ni visina, ni težina, već broj godina! Metabolizam se menja svakih 7 godina i veoma je važno imati to na umu

Gospodin Šeno deli ljude na 5 tipova, u zavisnosti od psiholoških i zdravstvenih problema. Zapamtite – ne postoje univerzalni saveti ishrane za sve. Jednostavno postoje okviri oko kojih se gradi vaša individualna ishrana, piše Stil.kurir.rs

U podnožju italijanskih Alpa nalazi se selo Merano. Često možete čuti o njemu na televiziji, jer su poznate ličnosti okupirale ovo seoce. Zašto? Zato što u seoskoj ambulanti u Meranu radi najbolji nutricionista na svetu Anri Šeno!

U njegovoj klinici ljudi se uče da pravilno jedu i uopšteno, kako da se ponašaju u novom vremenu. Gospodin Šeno se smatra specijalistom za zdravu ishranu, a napisao je i mnoge knjige o tome.

Danas govorimo o onome što Šeno smatra za zdravu ishranu. Bili smo iznenađeni jer su mnoge stvari koje on govori u suprotnosti sa novim trendovima u mršavljenju. Ali kada pogledate srećna i zdrava lica pacijenata, shvatate da je nutricinista za mnoge stvari u pravu. Mnogi njegovi pacijenti vremenom su mu postali prijatelji, među kojima je i princeza od Monaka.

Pravilna ishrana za zdrav život

Prva i najvažnija stvar na kojoj se temelji zdrava ishrana je starost. Ni visina, ni težina, već broj godina! Metabolizam se menja svakih 7 godina i veoma je važno imati to na umu.

Gospodin Šeno deli ljude na 5 tipova, u zavisnosti od psiholoških i zdravstvenih problema. Zapamtite – ne postoji univerzalni saveti za sve. Jednostavno postoji okvir oko kojeg se gradi vaša individualna ishrana.

„Ljudi me zovu i traže neki univerzalni savet. Pričao sam im o načinu života, starosti i tako dalje. Univerzalni saveti ne postoje.

Većina ljudi je luda, 2/3 doktora su kreteni, ili rade u korist farmakoloških kompanija. Zato doktori pitaju: „Koje probleme imate?“ , a onda uzimaju tablete. Posao doktora je da shvati koje probleme imate, a ne da vas pita. Vi da znate šta vas muči – sami biste se lečili!

Jedna od velikih grešaka je kafa. Sada je razvijen kult raznih napitaka od kafe i svaki će vas odvesti na onaj svet. Zbog njih dobijate na težini, oni vam zakiseljuju telo…“

To misli Šeno: „Kafa nije najbolji početak dana. I nije važno da li je crna ili sa mlekom. Interesantna činjenica: Ako je neko danas pio kafu sa mlekom i sutradan je umro. Autopsija otkrije neprobavljenu kafu sa mlekom u njegovom želucu!“

Zato je najbolje piti zeleni čaj ujutru, a najviše 1 šoljicu espresa tokom dana! Uostalom, kafa bi trebalo da bude jaka i što je najvažnije – trebalo bi da je kratka!

Nutricionisti se slažu da ujutru želudac ne bi trebalo opeterećivati. Važno je da želudac lagano radi, a ne da ga preopteretite za ceo dan.

„Ja doručkujem voće. Ručak počinjem salatom, a zatim uzmem ugljene hidrate: pirinač ili testeninu. Uveče jedem supu od povrća.

Dopuštam sebi ribu ili piletinu, po nekad. Belo meso je izuzetno korisno. Jednom mesečno jedem crveno meso, ali obavezno posle toga sam 3 dana na detoksikaciji.

Siguran sam da je tradicionalna tri obroka dnevno dovoljno. Ali sve zavisi od toga koliko teško radite fizičke poslove. Ako živite na selu i ujutru morate da radite napolju, ili radite na građevini – morate imati dobar doručak. Ako odete u kancelariju, onda samo doručkujte zeleni čaj ili voće. Ali u podne jedite temeljno.

Još jedna zabluda je da ne smete da je dete posle 18h. Danas mnogo ljudi ide u krevet dva sata iza ponoći. Ako ne večerate – telo će vam se osvetiti!“

Umesto dijete Šeno preporučuje detoksikaciju tela i to onu koja traje najviše 3 dana.

Detoksikacija koju on primenjuje bazirana je na voću, povrću, tečnosti i žitaricama. Iz ishrane se isključuju soli i zasićene masnoće.

Preporuka je:

Doručak: jedna čaša seckanog voća i jedna čaša seckanog povrća. Nakon 30 minuta popijte zeleni čaj.

Ručak: Jedno voće kao aperativ. Salata od povrća, začinjena kašikom maslinovog ulja i limunovim sokom. 60 grama crvenog ili divljeg pirična sa sosom od povrća.

Večera: Bareno povrće sa 60 grama pirinča.

Šeno smatra da je potpuna glupost da ne jedete voće i povrće iz drugih zemalja. Nemojte se odricati pirinča samo zato što se uvozi iz Azije. Obroke treba menjati i u organizam unositi raznovrsnu hranu.

„Prekomerno poštovanje jednog proizvoda je nezdravo. To dovodi do akumulacije masti. Neophodno je jesti i slatko i brašno, ali ne preterivati. Mora da se uživa u životu.

Moja žena i ja sebi dopuštamo da po nekad pojedemo kolač ili popijemo čašu crnog vina.“

Novonastali trend koji kaže da se iz ishrane izbaci gluten je po Šenou samo marketinški trik. Postoji mali broj ljudi koji su netolerantni na gluten, a ostali jednostavno prate modu, a ne razumeju zašto to rade.

Veoma je bitno da razumete šta jedete i kako to jedete.

Šeno smatra da se svako mora baviti sportom. Ali ne preporučuje trčanje, jer smatra da ljudi pogrešno diši dok trče. On savetuje brzo hodanje ili žustru šetnju koja ima i bolji učinak od trčanja.

Stil.kurir.rs

loading...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top