Naučnici dokazali: Ovaj trening za mršavljenje čini čudo i usporava starenje (VIDEO)

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Naučnici dokazali: Ovaj trening za mršavljenje čini čudo i usporava starenje (VIDEO)

Način vežbanja koji je dva u jedan je posebno popularan među ženama

Naučnici su dokazali da vežbanje visokog intenziteta (HIIT trening) osim gubitka kilograma dovodi i do usporavanja starenja. Evo kako je to moguće.

HIIT je trening koji uključuje vežbe visokog intenziteta.

Ova metoda vežbanja je popularna među onima koji žele da istope višak kilograma, a navodno ovaj trening usporava i starenje.

Kada je HIIT trening u pitanju pravilo je da radite brze vežbe s kraćim periodima oporavljanja, a takav ritam navodno pomaže da se sagori više kalorija u toku manjeg perioda vremena nego što je to slučaj kod tradicionalnih vežbi.

HIIT trening podstiče rad metabolizma, sagorevanje masti i izgradnju mišića, a naučnici iz „Mayo“ klinike otkrili su da vežbe mogu da uspore starenje.

Studija je objavljena u časopisu „Cell Metabolism“, a u ispitivanju su učestvovale 72 osobe podeljene u dve grupe: mladi od 18 do 30 godina i stariji od 65 do 80 godina. Učesnici su bili raspoređeni na po jednu od tri vežbe, koje su trajale po 12 nedelja: ciklus intenzivnog vežbanja, trening snage s tegovima ili kombinovani trening snage i biciklizma.

Vožnja bicikla bio je najteži ciklus i zahtevao je tri dana vožnje bicikla i dva dana stalnog, brzog hodanja na traci. Grupa za treniranje s tegovima radila je vežbe gornjeg i donjeg dela tela samo dva puta nedeljno, dok je grupa za kombinovani trening vežbala pet dana u nedelji, ali kraći period i bez vremena za oporavak.

Naučnici su merili promjene u snazi, mišićnoj masi, kapacitetu pluća i osetljivost na insulin. Takođe, radili su ispitanicima i biopsiju tkiva i analizirali ćelije koje su uzeli s područja bedara, pre i nakon tromesečnog eksperimenta.

Na kraju 12 nedelja sve grupe su dobile na mišićnoj masi i poboljšale kapacitet pluća, ali oni koji su radili trening visokog intenziteta imali su najviše koristi od vežbanja.

Pogledajte kako izgleda jedan HIIT trening.

Izvor: klix.ba

loading...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top