Priprema mlade za venčanje – običaji i verovanja koja donose sreću

pixabay.com

Lifestyle

Priprema mlade za venčanje – običaji i verovanja koja donose sreću

Najsrećnijem danu u životu prethodi niz priprema, pa tako postoji čitava lista stavki koju mladenci treba da obave pred venčanje, a neretko se odlučuju i za poštovanje određenih običaja.
Mlada je gotovo uvek glavna zvezda tog dana, pa se s razlogom najviše vremena posvećuje njenoj pripremi, a kako običaji nalažu sleduju je i određeni pokloni povodom venčanja. Šta sve mlada treba da obavi pre svadbe, kako bi bila spremna za veliki dan i ispoštovala sva verovanja, saznajte u nastavku teksta.

Odabir kume kao prvi zadatak

Odmah nakon što je prihvatila prosidbu, mlada se suočava sa prvim važnim zadatkom, a to je odabir kume. Kuma je mladin saveznik tokom celog procesa pripreme, a njoj pripadaju i posebna zaduženja kao što je na primer organizacija devojačke večeri.

Kuma je tu da pomogne i u svim ostalim segmentima organizacije venčanja, a mlada će najviše ceniti njeno mišljenje prilikom odabira venčanice. Odaberite za kumu drugaricu kojoj je zaista stalo do vas, jer slede sati i sati potrage za idealnom haljinom, isprobavanje, slikanje, a potom i uklapanje cipela, nakita, šminke i frizure.

Kumu osim pomoći, u skladu sa običajima, očekuje i niz obaveza, pa je kuma ta koja:

Kupuje bidermajer za mladu
Kupuje sveću i belo platno za venčanje u crkvi
Donosi tortu i poklon mladencima
Priprema, a potom i drži zdravicu na svadbi
Poklanja podvezicu mladi
Vodi računa o muzici i naručuje pesme
Mlada često odluči da podeli sa kumom određene troškove oko njenih zaduženja, ali to je naravno sve stvar dogovora između drugarica.

Mladoženjina familija daruje mladu

Već na samom početku planiranja svadbenog veselja, postavlja se pitanje – Ko šta kupuje u skladu sa običajima? Pošto mlada udajom dolazi u mladoženjin dom, njegova familija bi trebalo da je daruje i opremi za venčanje.

Običaji nalažu da:

Svekrva kupuje venčanicu
Dever kupuje prsten, tašnu, cipele, veo i rukavice
Stari svat kupuje burmu za mladu
Kum kupuje burmu za mladoženju

Danas se ne poštuju baš svi ovi običaji s obzirom na to da ne nosi svaka mlada veo niti rukavice, kao i na to da se venčanice u najvećem broju slučajeva iznajmljuju, umesto kupuju. Najbolje je postići neki dogovor u okviru porodice, često će svekrva na primer insistirati da kupi venčanicu, dok će mlada u velikom broju slučajeva želeti da sama snosi taj trošak.

Datum venčanja u skladu sa običajima

Važna stvar na koju mladenci prilikom planiranja venčanja treba da obrate pažnju jeste odabir datuma. Naime, crkva zabranjuje svadbu tokom posta (što uključuje i sredu i petak), na Krstovdan, Vaskrsa i ostalih dana tokom svetle sedmice, jer su ti dani podređeni slavlju povodom Hristovog vaskrsenja, pa druga slavlja nisu primerena.
Ovo se naravno odnosi na mladence koji su religiozni, i koji planiraju crkveno venčanje, dok je u drugom slučaju moguće izabrati bilo koji drugi datum.

Običaji koji prema verovanju donose sreću

Naša zemlja je poznata po velikom broju običaja, pa ne čudi što se mnogi vezuju upravo za venčanje i svadbeno veselje. Evo koji mladini postupci, u skladu sa verovanjima, donose sreću.

Pre nego što pođe na venčanje, mlada nazdravlja sa svatovima staklenom čašom, a potom je baca. Kako običaji kažu, ako čaša ostane cela rodiće žensko dete, a ako se razbije biće muško.

Kada bira nakit za svadbu, trebalo bi da izbegava bisere. Verovanje kažu da biseri simbolizuju suze, i da će mlada, ako ih bude nosila na venčanju, plakati tokom braka.

Mlada bi, prema običaju, trebalo da stavi beli luk u nedra, protiv uroka!

Koje ćete običaje ispoštovati – zavisi isključivo od vas! Ne opterećujte se tradicijom i verovanjima ukoliko se zbog poštovanja istih nećete osećati prijatno. Mnogi se odlučuju za poštovanje simpatičnih rituala kao što je prodaja mlade, ili prenošenje preko praga, dok će retko koja mlada sebe okititi belim lukom na dan venčanja.

Fokusirajte se na to da obavite sve stavke organizacije, izaberite običaje koji vam prijaju, i neka vaš najsrećniji dan protekne baš onako kako ste ga zamislili – u igri, pesmi, smehu, i društvu dragih osoba!

Izvor: zenskikutak.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top