Dr Branimir Nestorović: Zašto su današnji muškarci sve manje baš to – muškarci!

pixabay.com

Lifestyle

Dr Branimir Nestorović: Zašto su današnji muškarci sve manje baš to – muškarci!

Odgovor dolazi sa vrlo neobičnog mesta

Višedecenijska istraživanja pokazuju da današnji muškarci imaju čak 50 % manje spermatozoida i testosterona nego što je to bio slučaj pre 40 godina.

Zašto je to tako, otkriva naš ugledni lekar Branimir Nestorović:

„Odgovor dolazi sa vrlo neobičnog mesta – jedan od glavnih razloga su ksenoestrogeni, estrogeni koje ne produkuje naše telo, nego se nalaze u okolini. Dugo se verovalo da ksenoestrogeni potiču iz goveđeg mesa, ali nije pronađeno dovoljno dokaza, odnosno meso ne sadrži količine ksenoestrogena koji bi mogli toliko da utiču.

Ustvari, ksenoestrogeni se nalaze u plastičnim masama. Danas je plastika postala praktično nezamenljiva – ambalaža je od plastike, predmeti su od plastike, sve više posuđa je plastično, odeća je plastična najvećim delom, prirodni materijali su sve ređi i ređi.

Pokazalo se kao veoma interesantno da plastika sadrži neke materije koje imaju estrogenska, dakle, hormonska svojstva. Dva najpoznatija primera su bisfenol A i tiftalati.

I jedni i drugi imaju izuzetan estrogenski efekat, što kod muškaraca, osim pada testosterona i smanjenja broja sprematozoida, dovode i do karcinoma prostate, koji je najčešći karcinom kod muškaraca.

Kod žena imaju dve negativne osobine – prerani pubertet kod devojčica i nastanak karcinoma dojke.

Sad je problem postao još veći jer nije problem samo pijenje vode iz plastike, nego se plastika baca i kako se nalazi u zemlji, ona oslobađa to isto u pijaću vodu.

Izloženost je naročito važna kod dece u utrobi majke – pokazalo se da muškarci koji se danas rađaju imaju jako nisku aktivnost testosterona, jer su majke izložene estrogenu iz plastike, što utiče na fetus u utrobi.

Plastiku bi trebalo izbegavati u svakom obliku, ali bukvalno u svakom obliku, kad god možete. To je nemoguće potpuno da se izbegne, ali imamo alternative.

Jedini problem jeste to što će industrija teško da napusti plastiku. Ona je neverovatno jeftina i neverovatno laka za obradu, sve ostalo što su prirodni materijali je mnogo skuplje.

Treba paziti ako možemo da izbegnemo primenu plastike, gde god možemo. Negde to nije moguće, postoje proizvodi koji se ne pakuju ni u šta drugo nego u plastiku, ali treba da pazimo da upotrebu plastike svedemo na minimum“, ispričao je doktor u emisiji Zdravo sa profesorom Nestorovićem.

Izvor: Stil

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

To Top