Bake – Verovatno najvažnije osobe u životu deteta

pressfoto/Freepik

Kuća i porodica

Bake – Verovatno najvažnije osobe u životu deteta

Moja ćerka takođe više liči na moju majku nego na supruga i mene

Baka – koliko je topline, dobrote, nežnosti i ljubavi u ovoj reči! Sa našim bakama povezana su najlepša sećanja: bezbrižni letnji odmori, ukusne pite, sjajne palačinke i još mnogo prijatnih i zadivljujućih stvari koje može dati svojim voljenim unucima bliski čovek.

Aromatični džem, mirisni čaj, bajke za noć, bezgranična ljubav – koje asocijacije izazivaju u vama vaše bake? Sigurna sam, najbolje! Volim i cenim moje bake. Iznenađujuće, čak i više ličim na baku nego na roditelje! I po izgledu i po prirodi.

Ali najinteresantnije je to što sam primetila: moja ćerka takođe više liči na moju majku nego na supruga i mene! Na ovu misao me je podstakla moja prijateljica. Prva je primetila ovu sličnost. Njen sin Danil je ličio po ponašanju na baku. Nedavno mi je postalo poznato da je ovo naučno dokazana činjenica.

Genetika sudbine Prema naučnicima, baka sa majčine strane ima najveći uticaj na život deteta. Naime ona ga uči osnovnim pravilima života i nesebično pruža svu svoju ljubav i pažnju. Veza između babe i unuka je najjača i najdublja.

Kao što se ispostavilo, ona se formira na genetičkom nivou! Odavno nije tajna da naša deca prvenstveno nasleđuju genetski materijal od baka. I mi takođe više ličimo na roditelje naših roditelja. Zbog toga možete često primetiti spoljašnju sličnost dece i umrlih rođaka.

Stručnjaci za genetički inženjering kažu da se geni prenose našoj deci od bake po majčinoj liniji! Naravno, ovo su generalizovani podaci, a u svakoj porodici, sve se može dogoditi na različite načine. Dete može ličiti i na roditelje i baku po očevoj liniji.

Šta reći: genetika je nauka neverovatno složena i nepredvidljiva. Roditelji sami treba da shvate koju ulogu igraju u sudbini i prirodi njihovog deteta, bliži rođaci. Po rečima stručnjaka, čak i ona osećanja koja je baka doživela tokom trudnoće, mogu uticati na razvoj unuka.

Ne zaboravite da je blisko srodstvo kompleksan i međusobno povezan organizam. Znači, naše emocije, ponašanje, dobre i loše navike se mogu prenositi zajedno sa genima našoj deci i unucima. Zato je toliko važno obratiti pažnju na svoje zdravlje i psihološko stanje.

Kada naštetimo sebi, nenamerno nanosimo štetu budućim generacijama. Razmislite o tome! Brinite o sebi i vodite računa o svom zdravlju – vaši unuci biće vam zahvalni! Jednom sam imala sreće da čitam neobično topao sastav o voljenoj baki, kojeg je napisala njena mala unuka.

Ova mala priča ispunjena ljubavlju izazvala mi je istovremeno i osmijeh i suze, i odmah sam poželela da pozovem svoju baku. Pazite svoje bliske, darujte im svoju toplinu, ljubav i pažnju, i tada će svi oko vas biti srećni!

Izvor: infpult.info

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top