Neće nas pobiti korona, ubiće nas neljudskost

pixabay.com

Lifestyle

Neće nas pobiti korona, ubiće nas neljudskost

Morala sam da izađem iz kuće. Otac je proračunao da će mu trebati više lekova nego što je poneo tamo gde je otišao jer je ruralni kraj i jer nema mnogo ljudi pa ni velike opasnosti, a i u velikom dvorištu i voćnjaku može nesmetano da šeta. Još da nije jednog… jednog koji je došao iz najugroženijeg područja Italije i odmah krenuo po selu da, možda širi virus, a svakako da plaši ljude kao potencijalni kliconoša kojem je i država naložila da bude u samoizolaciji, mogao bi i da prošeta do komšija na posedak, kako Zaplanjci zovu druženje.

Ulice su, kao što je poznato onima koji moraju da izlaze, sablasno prazne. Ne pamtim da su tako izgledale ni u vreme bombardovanja. Od retkih prolaznika koje sam videla, samo jedan je nosio masku. Najpre je otkidao nekoliko grana komšijske kajsije u cvatu, zatim je polomio i nekoliko preostalih, žutim cvetićima prepunih grančica forzicija i ušao u svoju zgradu. Važno je da on – ima masku na ustima. U apoteci, ubiše se objašnjavajući čoveku kome je zdravstvena knjižica neoverena, da još nije urađeno to što je na televiziji rečeno da će biti urađeno pa da može da dobije lekove na recept.

U povratku, a već je počeo da pada mrak, vidim kako grupa devojčica i dečaka, tinejdžera, igra fudbal. Muškaci šutiraju, devojčice trče za loptom, hvataju je rukama i dobacuju im.

Deco, imate li vi roditelje – pitam, pokazujući na devojčicu koja je prigrlila loptu, prinevši je gotovo usnama.
Imamo. Zašto? – pita me najkrupniji dečak, po njegovom izgledu dalo bi se zaključiti da je dete iz dobre kuće. Samo… izgled ume i da vara
Zato što bi roditelji trebalo da vas obaveste kako morate da se ponašate u vreme virusa korona. Ako se zarazite, vi nećete umreti, ali će možda umreti neko drugi – kažem, dok ona devojčica i dalje steže loptu ispod grla, a ostali se sklanjaju u stranu da prođe automobil.
Vi treba da budete u izolaciji – dovikuje mi preko automobila krupni dečak, a kad mu odgovorim da nemam 65 godina, ali da mogu biti zaražena pa da zarazim i njih, kao i bilo ko drugi, ko je prošao ili će proći tom ulicom, odgovara mi da je onda meni mesto u karantinu.
Ali šta ima veze što ja nisam u karantinu ako sam zaražena a neodgovorna, pa ti možeš da se zaraziš i da se onda razboli i umre tvoja baka?
Pa idite u karantin. I šta me briga, ja nemam baku – reče mi potpuno miran i nastavi da šutira loptu koju mu je dobacila ona devojčica koja ju je do malopre držala ispod grla.
Razumni će shvatiti koliko neprihvatljivih poteza je učinila ova grupa dece. Dovoljno da, prošeta li virus njihovom ulicom, zaraze i sebe i svoje roditelje i ostalu familiju sa kojom oni ili njihovi roditelji, očigledno nemarni i neobazrivi, dođu u kontakt, kao i sve komšije na svim ulazima u kojima žive i sve one sa kojima dolaze u kontakt.

Njihovi roditelji, da ovo pročitaju, sigurno bi se nasmejali na moje reči. Možda bi čak bili i ljuti, uvređeni.

Ako su takvi u vašoj blizini, nemojte se bojati njihove ljutnje, ma koliko bili napadni i glasni, uvređeni i prkosni. Bojte se posledica njihovog neljudskog, nekorektnog i nedozvoljenog ponašanja, pa im objasnite koliko opasnosti sve vas i sve njih vreba zbog toga što njihova devojčica grli loptu do visine usana, dok vi zalud ribate hodnike i stepenice varikinom i brišete kvake asepsolom i obuću i cipele prskate alkolom. I šta njima sve može uneti u kuću i vama ispred vrata, njihov dečak koji besomučno šutira loptu ulicom kojom će možda već sutra prolaziti zaraženi.

Možete vi ribati ruke do granice bola, paziti na svoje starije kao kap vode, možete učiniti apsolutno sve što vam vlast, epidemiolozi, infektolozi i ostali stručnjaci preporučuju i nalažu, mnogi od onih koji će možda izgubiti nekoga (daj Bože da ne bude nijednog) za to mogu zahvaliti upravo roditeljima ovakve dece.

Neće nas pobiti Korona, ali nas može pobiti neljudskost i bezobrazluk. I to ne samo ovih dana i meseci.

Niskevesti

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top