Kon: Život mora da se nastavi, jer ako zaustavljamo život, počećemo da umiremo od sasvim drugih stvari.

Printscreen

Lepota i zdravlje

Kon: Život mora da se nastavi, jer ako zaustavljamo život, počećemo da umiremo od sasvim drugih stvari.

Epidemiolog doktor Predrag Kon rekao je za Jutarnji TV Prva da razloga za optimizam ima zbog opadanja broja ljudi na respiratoru i opadanja procenta pozitivnih slučajeva među testiranim, ali je istakao i da bi logično bilo da zabrane traju još dve nedelje

“Opadanje broja pacijenata na respiratoru, teških slučajeva. Procenat pozitivnih nalaza broja ispitivanih koji pada iz dana u dan, posebno u Nišu i okolini, kao i u Jagodini, Ćupriji, Aleksincu i Prokuplju, svuda gde smo imali povišeni procenat u odnosu na ostala područja. U Beogradu je na osam odsto, ukupno u celoj Srbiji 7,5 odsto. Tako da virus očigledno više nema takav potencijal. Počinje da gubi samu snagu prenošenja. Istovremeno izaziva sve blaža oboljenja. U velikom broju bez simptoma”, rekao je doktor Kon.

Ističe da ne može da se naglo poveća broj obolelih i da nema šanse da smo prenaglili sa ublažvanjem mera.

“To ne može da se desi. Mogu da se dese ekscesne situacije, to je prodor u neki kolektiv i naglo proširenje. Ne može da se desi, jer nema odakle snagu, spušten je na takav nivo da ne može da se probudi i ima epidemijski potencijal da se probudi ponovo.”

Stav struke pri ublažavanju mera svakako da je i stvar politike, rekao je Kon.

“Ovo svakako da ima veze i sa politikom i ekonomijom i shvatanjem da život mora da se nastavi. Život mora da se nastavi, ne možemo virus da oteramo sa ove planete, nemamo tu moć. Možemo da ublažavamo samo njegovu aktivnost u našoj zemlji. Ako zaustavljamo život, počećemo da umiremo od sasvim drugih stvari.

Procenio je da je potrebno da policijski čas i dalje bude u doređenoj meri na snazi u naredne dve nedelje.

“Logično je da još dve nedelje ostane zabrana. To ne znači da sam ja u pravu. O tome će se još raspravljati. Najvažniji je sprečiti kontakte, a to je izgleda najjednostavnije kroz policijski čas. Odmah nakon što je završen za vreme vaskršnjih praznika, jasno vidimo da počinje opadanje, i mislim da će jasno da se vidi u narednim danima.”

Buka

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top