JOŠ 30 VIRUSA ČEKA DA NAS NAPADNE, OVO JE TEK POČETAK!

Printscreen

Lepota i zdravlje

JOŠ 30 VIRUSA ČEKA DA NAS NAPADNE, OVO JE TEK POČETAK!

Dr Srđa Janković objasnio je na koje naznake se pozivaju stručnjaci u proceni da je virus prirodan.

Srpski epidemiolozi se slažu sa preovlađujućim stavom stručnjaka u svetu da je virus korona evoluirao prirodnim procesom, a ne u laboratoriji, ali upozoravaju da to nije jedini virus koji treba da brine čovečanstvo i da zaustavljanje epidemije ne znači da ne moramo biti spremni za borbu protiv takvih neprijatelja.

„Trideset virusa čeka svoj red. Na planeti mi nismo sami. Mikroorganizmi, virusi, bakterije, paraziti, gljivice, sve to želi da preživi, kao što se i mi borimo da preživimo“, ukazao je danas epidemiolog Branislav Tiodorović, koji takođe smatra da je mnogo dokaza da je covid 19 nastao prirodnim procesom, iako postoje pretpostavke da se tako nešto može stvoriti u laboratoriji i da je u istoriji ratovanja bilo primera bioloških dejstava.

Tih 30 virusa znači, uakzuje Tiodorović, da moramo biti spremni za takve situacije.

„Ovo je veliki ispit za celo čovečanstvo, da li smo pripremeljeni da reagujemo efikasno i pravovremeno“, kaže Tiodorović.

Dr Srđa Janković objasnio je na koje naznake se pozivaju stručnjaci u proceni da je virus prirodan.

“To znamo pre svega na osnovu njegovog genoma, zatim u pojedinim studijama koji su njegovi najverovatniji preci, a koji ezigstiraju kod drugih vrsta, pre svega kod slepih miševa. Zatim ima prelaznog domaćina, za koje ne znamo tačno koje bi sve životinje mogle biti, ali najverovatnije pangolini”, kaže on.

Ističe i da je dosta dobro proučen put koji je Kovid-19 evoluirao od svojih predaka do sposobnosti da inficira ljudske ćelije, dodajući da su već poznati molekularni mehanizmi i proteini koji su receptori, a koji su u nekom trenutku “podarili” ovom virusu tu sposobnost.

“Taj proces ima sve naznake prirodnog procesa”, kaže Janković.

Tanjug

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top