NAPRAVITE SIRUP OD BAGREMA: cvetovi ove biljke leče prehladu i grip (RECEPT)

pixabay.com

Lepota i zdravlje

NAPRAVITE SIRUP OD BAGREMA: cvetovi ove biljke leče prehladu i grip (RECEPT)

Cvetovi bagrema koriste se kod prehlade, gripa, ali i grčeva u želucu, za bolje lučenje žuči i kod glavobolje.

Bagrem je jedno od najmedonosnijih stabala i ako je vreme povoljno, bez padavina, njegovi cvetovi daju odličan unos nektarnog meda koji je svetlo žute boje, blagog mirisa i ukusa, lagan i ukusan. Bagremov med ubraja se u najcenjenije vrste meda.

Cvetanje bagrema počinje u maju, a traje 10 do 14 dana, zavisno od temperature i počinje oko 40 dana nakon što su se pojavili prvi pupoljci.

Svako dete, koje je odraslo na selu, barem jednom u životu probalo jesti cvetove bagrema, slatke i malo težeg ukusa. Njegov miris podseća upravo na detinjstvo, a to sećanje na lepe dane možete produžiti i tokom idućih meseci ako od cvetova bagrema napravite sirup.

Sirup od bagrema pravi se slično kao sirup od zovinih cvetova.

Cvetove berite čim procvetaju, po suvom, sunčanom vremenu, kada je u njemu najviše polena.

Za jednu meru potrebno vam je:

50 cvetova (grozdova)
5 litara prokuvane i ohlađene vode
100 grama limunske kiseline
0,5 kg izrezanog limuna
5 kg šećera

Vodu prokuvati i ohladiti. U ohlađenu vodu staviti cvetove bagrema, limunsku kiselinu i izrezani limun. Prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 sata. Povremeno promešajte, a nakon toga procedite kroz cediljku na koju ste stavili gazu.

Šećer istresite u šerpu i zalijte sa jednom litrom vode i kuvajte do vrenja. Kada se istopi sav šećer, vruć sirup sipajte u proceđeni sok i dobro promešajte. Sipajte u čiste i suve flaše, dobro zatvorite i ostavite na suvom i tamnom mestu.

Ako se bojite da bi se sirup ipak mogao pokvariti, umesto konzervansa, flaše stavite u hladnu rernu, postavite temperaturu na 80°C i pasterizujte oko 30 minuta.

Takođe, sirup možete sipati u plastične flaše i ostaviti u zamrzivač.

U slučaju da želite intenzivniji ukus, povećajte broj cvetova na ovu količinu vode.

Bagrem ima lekovita svojstva, posebno ako se njegovi cvetovi koriste za pripremu čaja. Koristi se kod prehlade, gripa, ali i grčeva u želucu, za bolje lučenje žuči i kod glavobolje. Cvetove naberite i sušite na toplom i senovitom mestu ili u rerni na 40°C. Nakon sušenja, cvetovi se odvoje od stabljike i čuvaju u papirnoj kesi, kartonskoj kutiji ili u tegli na suvom i tamnom mestu.

Izvor: Agroklub

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top