DR NESTOROVIĆ OTKRIVA KAKO DA „POKIDATE“ GRIP

Printscreen

Lepota i zdravlje

DR NESTOROVIĆ OTKRIVA KAKO DA „POKIDATE“ GRIP

Počinje sezona gripa i respiratornih infekcija, a čuveni pulmolog otkriva neke od manje poznatih, a najefikasnijih prirodnih lekova za ove boljke.

Počinje sezona gripa i respiratornih infekcija, a srpski stručnjaci neprestano upozoravaju na rizik od sudara korone i ovih virusa. Ali, šta raditi kada nas grip „ščepa“, kako se izboriti?

Pulmolog dr Branimir Nestorović smatra da treba što više koristiti prirodne lekove kojih u Srbiji ima mnogo.

“Imamo dovoljno domaćih lekova. Crna zova, njen plod najviše, cvet je više za grčeve u stomaku i menstualne tegobe, dokazano je da deluje na grip. Još 2003. godine je u Izraelu otkriveno da ekstrakt crne zove deluje na viruse, grip posebno. Dakle, crne zova, bilo ekstrakt bilo sok, fantastično deluje na ovu bolest, čak osam puta efikasnije od bilo kog leka. Može se naći u prodavnicama zdrave hrane”, rekao je za TV Happy dr Nestorović.

A med i propolis?
“Med je uvek dobar, propolis još bolji. Pod uslovom da je pravi, to je onaj lepak koji lepi saće i nema ga mnogo, skup je inače. Po nekim procenama, on ima oko 50 antibiotika u sebi.”

Kako sa temperaturom?
„List bundeve je jedan od najboljih lekova za skidanje temperature. Recept je vrlo prost. Jedna i po šaka listova bundeve se skuva sa litrom vode i taj čaj treba piti tri, četiri puta dnevno po jednu čašu. Takođe, jaka kafa izuzetno efikasno skida temperaturu“, kaže dr Nestorović.

Šta raditi da sprečimo grip?
“Preventivni saveti su uvek isti. Probajte da budete zdravi pre nego što se razbolite”, kaže korz smeh dr Nestorović. “Ko ima redovnu fizičku aktivnost, hrani se dobro, ne puši, nema neke zdravstvene probleme, za njega grip nije problematičan.

Saveti kada se razbolite
„Prvi i osnovno jeste da odležite. Ljudi se stalno junače, ‘ja mogu’ itd, a organizam nam uvek signalizira šta treba da radimo. Kad imate grip, ne osećate se dobro, ne utiče samo na respiratorne organe. Najčešća komplikacija je zapaljenje pluća, bakterijske infekcije… Zato je važno da odmarate, da „odležite“. I pijte dosta tečnosti.“

Kako napraviti sok od plodova crne zove?
U tegle od 3 kg ređajte red bobica debljine 3-4 cm, pa zatim dodajte red šećera iste debljine (poželjno je da red šećera bude i deblji od 3-4 cm). Zatim ponovo naizmenično ređate red bobica preporučene debljine, pa red šećera i tako sve dok ne napunite teglu. Na kraju bi trebalo da bude deblji sloj šećera.
Imajte u vidu da teglu ne napunite do kraja, jer smesa posle nekog vremena počinje proces vrenja. Teglu prekrijte gazom i odložite je na tamno mesto. Jednom dnevno obavezno mešajte drvenom kašikom i postupak ponavljajte sledećih 40 dana. Kada prođe 40 dana, smesu procedite i dobijeni sok sipajte u staklene flaše koje se kasnije odlažu u frižider.

Mondo

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top