Važan simptom korona virusa: Ovaj ukus u ustima može biti znak da ste zaraženi!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Važan simptom korona virusa: Ovaj ukus u ustima može biti znak da ste zaraženi!

Prisustvo korona virusa u organizmu može da izazove brojne simptome, a jedan od njih je i ovaj ukus

Tokom poslednjih nekoliko meseci pojavili su se različiti neobični simptomi koji upozoravaju na kovid 19.

Gubitak mirisa i ukusa jedan je od glavnih simptoma. Uporni metalni ukus u ustima manje je poznat simptom i naziva se parageuzija. Može imati širok spektar uzroka koji mogu biti privremeni ili dugotrajni.

U studiji objavljenoj u američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci istraženi su simptomi kovida 19.

– Kod mnogih ljude koji imaju virusnu infekciju gornjih disajnih puteva, opažanje ukusa često je otupljeno ili sekundarno zbog rinitisa i nosne opstrukcije, ili od direktnih virusnih povreda olfaktornog neuroepitela – navedeno je u studiji.

Retronazalni njuh, kombinacija ortonazalnog mirisa i ukusa, je senzorni proces koji omogućava ljudima da percipiraju ukus, koji se definiše kao percepcija bilo čega izvan pet dimenzija ukusa hrane – slatke, slane, gorke, kisele i ljute.

– Jedna 59-godišnja žena dovedena je kod nas kolima hitne pomoći 29. marta 2020. godine, usled višednevnog otežanog disanja, malaksalosti i gubitka apetita. Otprilike nedelju dana pre prijema pacijentkinja je počela da oseća znatno smanjenje apetita i nezainteresovanost za hranu. Ovi simptomi su bili izolovani i prethodili su bilo kojoj indikaciji da je bolesna. Hrana u kojoj inače uživa imala je ukus metala – naveli su lekari.

Tokom dodatnih ispitivanja pacijentkinja je otkrila da polako gubi sposobnost mirisa koja je napredovala do potpune anosmije u odsustvu zagušenja ili bilo kakvih drugih nazalnih simptoma. Rezultat na korona virus bio je pozitivan 2. aprila.

Virus takođe može da izazove otežano disanje, dijareju i gubitak apetita.

– Metalni ukus obično nije ozbiljan i može da bude simptom različitih stvari – rekli su iz Nacionalne službe za zdravlje Velike Britanije i dodali da će lečenje zavisiti od uzroka.

 Najčešći uzroci metalnog ukusa uključuju bolesti desni, uzimanje lekova poput antibiotika, lečenje karcinoma ili prehlade, infekciju sinusa i druge probleme sa disajnim putevima. Ponekad se metalni ukus može povezati sa problemom mirisa. Ne postoji nijedan način za lečenje ili sprečavanje metalnog ukusa u ustima – ističu lekari.

U nekim slučajevima ovaj neprijatni simptom može da se povuče sam od sebe; na primer, ako prestanete da uzimate vitamine ili gvožđe.

Neki lekovi takođe mogu dati metalni ukus u ustima. Proverite kod svog lekara i obavestite ga ako imate ovaj neželjeni efekat. Možda prelazak na drugi lek može da pomogne, ali nemojte prekidati terapiju bez prethodnog razgovora sa lekarom.

Telegraf.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top