Evo kako da ojačate psihu u nemirno vreme!

pixabay.com

Lifestyle

Evo kako da ojačate psihu u nemirno vreme!

Predlažemo vam 5 saveta za poboljšanje mentalnog zdravlja i sprečavanje anksioznosti, ali na prirodan način

U današnje vreme kada smo stresu izloženi više nego ikad, a posebno tokom perioda pandemije korona virusa potrebno je da jačamo svoje mentalno zdravlje i radimo na tome da održimo svoj unutrašnji mir.

Više vremena u prirodi

Priroda je moćan antidepresiv, jer Sunce, zelena trava i plavo nebo mogu najbolje podstaći pozitivno raspoloženje. Boravak u prirodi može da smanji nivo stresa pa podstakne pozitivnu energiju.

Ako vas kiša ili sneg sprečavaju da izađete u dugu šetnju, možete šetati u obližnjem parku par minuta ili pored prozora uz šolju čaja upijati sunčevu svetlost i vitamin D. Takođe, unesite u svoj dom zelene biljke kako biste osvežili prostor i uneli duh prirode.

Vežbanje

Fizička aktivnost je važna i za mentalno i fizičko zdravlje. To ne mora biti naporan trening niti vežbanje uz tegove, već aktivnost koja prija vašem telu – brzi hod, šetanje, trčanje, joga, pilates, plivanje…

Kako biste fizičku aktivnost učinili zanimljivijom možete vežabati u paru sa partnerom ili najboljom prijateljicom, ili organizovati takmičenje u košarci, fudbalu ili odbojci.

Digitalni detoks

Društvene mreže su nam donele puno pozitivnih stavri, ali mnogi su postali „zarobljenici“ pametnih uređaja, Instagrama i Fejsbuka.

Preporučujemo vam da svaki dan na nekoliko sati isključite svoj telefon ili instalirajte aplikacije koje kontrolišu vreme koje provodite na telefonu i podsećaju vas da se odmorite od Interneta i društvenih mreža.

Takođe, budite oprezni kojim sadržajima dopuštate da vam šalju notifikacije kako biste zaštitili sebe od negativnih vesti.

Meditacija i srećni rituali

Meditacija je jedna od najboljih antistres tehnika, a možete istraživati čitav spektar meditacija i izabrati onu koja najbolje opušta vaš um i dušu.

Ključnu ulogu u opuštanju imaju i mali i jednostavni rituali koji nam donose sreću i osećaj zadovoljstva. Uživajte u tišini u šolji mirisnog i ukusnog biljnog čaja, nanesite na lice masku od avkoda ili krastavca, napunite kadu i napravite mirišljavu kupku za sebe, idite na masažu… Svaki ritual koji vam pokazuje da brinete o sebi doneće vam potpuni mir i pomoći će da se lakše odbranite od svakodnevnog stresa.

Od svog doma napravite oazu mira

Dom je vaš životni prostor koji značajno utiče na vašu energiju, zdravlje i raspoloženje.

Stoga, preporučujemo vam da pratite smernice najurednije Japanke i zagovornice minimalizma Meri Kondo (KonMati metod) koji podrazumeva da iz doma izbacite sve ono što vam više nije potrebno, što je pokvareno ili u vama budi negativna osećanja, a te stvari zamenite predmetima koji u vama bude lepe uspomene, prijatne emocije i lepu energiju.

Važno je da u svom domu imate i kutak samo za sebe u kojem možete da se osamite i posvetite svojim potrebama i ritualima za opuštanje. Gledajte da u kući nemate previše stvari, odnosno da energija u njoj može slobodno da teče, kao i da vaš dom ispunjava prirodna svetlost.

Sensa

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top