Zašto je važno da jedete crni i beli luk i koja je NAJMOĆNIJA kombinacija začina?

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Zašto je važno da jedete crni i beli luk i koja je NAJMOĆNIJA kombinacija začina?

Sve što vam treba već imate u kuhinji

U borbi protiv bolesti ne treba zaboraviti ni prirodne antibiotike koji su nam na dohvat ruke.

Korišćenje crnog i belog luka, kao i brojnih, naročito ljutih začina, pokazalo se kao dobitna kombinacija.

Tradicionalni načini ishrane brojnih naroda se zasnivaju na ovim namirnicama, ne samo zbog ukusa, već pre svega zbog njihovih lekovitih svojstava.

Crni i beli luk – prirodni antibiotici
Prema naučnim istraživanjima, crni i beli luk, piment (ili biber sa Jamajke) i origano sadrže moćne antibakterijske sastojke i predstavljaju začine sa najjačim antibiotičkim svojstvima. Ti začini su uništili svih 30 mikroorganizama protiv kojih su testirani, uključujući ešerihiju koli i salmonelu, dve bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Naučnici su utvrdili da su se antibiotički sastojci u biljkama razvili kao odbrambeni mehanizam protiv napadača – gljiva, bakterija i insekata.

Ovi sporedni sastojci nisu presudni za bazični metabolizam biljke, ali doprinose njenoj aromi i rezultat su evolucionog procesa odgovornog za njenu zaštitu. Upravo u istu svrhu i mi koristimo biljke u našim receptima, jer deluju kao antibiotici.

Istraživači su uporedili stopu trovanja hranom u Japanu i Koreji, zemljama sa sličnom klimom. U Japanu je u periodu istraživanja između 1971. i 1990. godine prijavljeno blizu 30 slučajeva trovanja hranom na 100.000 ljudi, naspram samo 3 slučaja na isti broj ljudi u Koreji. Usledio je zaključak da je manja stopa trovanja u Koreji verovatno rezultat njihove začinjene kuhinje, za razliku od blagog ukusa japanske hrane. Takođe je utvrđeno koji začini nemaju jaku antibiotičku moć. Začini koji ubijaju samo 25 odsto bakterija u testovima jesu crni i beli biber, đumbir, celer i sok od limuna.

Najmoćnije mešavine začina
Mada se začini koriste pre svega da daju ukus hrani, njihova svrha je i da očiste hranu od patogena. Zahvaljujući ljutim začinima sa antibiotskim dejstvom postajemo manje podložni bolestima. Ispostavilo se da važi pravilo “što začinjenije, to bolje”. Naučnici su otkrili da se kombinacijom biljaka dobija moćniji antibiotički efekat nego kada se one koriste pojedinačno.

U našoj kuhinji uobičajena je upotreba crnog i belog luka i crvene paprike. Ovi ljuti začini deluju kao antibiotici, ali da biste dobili jednu od najmoćnijih kombinacija pomešajte crvenu papriku, crni i beli luk, origano i kim.

Druga dobitna kombinacija sadrži biber, cimet, komorač i karanfilić. Ovim mešavinama možete dodati i crni i beli biber i sok od limuna, jer oni povećavaju efikasnost drugih začina.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top