Aleksandar Baucal: S posledicama nemara u obrazovanju ćemo se dugo suočavati

youtube/printscreen

Kuća i porodica

Aleksandar Baucal: S posledicama nemara u obrazovanju ćemo se dugo suočavati

Psiholog Aleksandar Baucal za FoNet je govorio o posledicama pandemije na obrazovni sistem i tom prilikom objasnio da se u početku obrazovni sistem snašao veoma dobro, ističući kao veoma pohvalno što su se Ministarstvo prosvete i škole brzo organizovali i što je počelo snimanje i emitovanje časova preko televizije.

Međutim, kako kaže, već od maja je obrazovni sistem je “pušten niz vodu”, jer je Ministarstvo prosvete bilo usmereno na izbore, a posle toga na to ko će biti novi ministar, pa su pripreme za tekuću školsku godinu propuštene i svi samo čekaju da se ona završi.

Prema njegovoj proceni, negativne posledice toga će biti velike, pošto će deca izgubiti radne navike i odnos prema obrazovanju, doživeće da obrazovanje nije nešto što mora da se dešava svakog dana ili da čak i ne mora da ga bude.

“Motivacija učenika će sigurno pasti, društvo će izgubiti na obrazovnim rezultatima, a deca će propustiti veliki deo gradiva”, rekao je Baucal, koji smatra da je pitanje kako će to biti nadoknađeno i procenjuje da ćemo se dugo suočavati sa posledicama nemara u obrazovanju.

Najteže pogođeni oni koji su već u najtežoj situaciji
Baucal kaže da će društvo iz pandemije izaći sa mnogo većim socijalnim razlikama.

Veoma je veliki broj ljudi koji najčešće rade privremene poslove koje su izgubili, a time su izgubili i ono malo prihoda koje su imali. Njihova deca su izgubila podršku koju su dobijala od roditelja, rekao je Baucal i primetio da su se ta dece teže školovala.

Ona su u velikom riziku da ne nastave obrazovanje, što znači da će u budućnosti imati male šanse da izađu iz začaranog kruga siromaštva.

“Kao društvo bavili smo se opštom slikom i propustili da primetimo da je nekim ljudima potrebna mnogo veće podrška i da je opšti interes da im se ona pruži, kako bi iz pandemije izašli sa nekom šansom za dostojanstven život”, zaključio je Baucal.

Roditelji da poštuju pravilo koje važi u avionu

Prema njegovoj oceni, roditelji i u vreme pandemije imaju dve važne funkcije – da pruže deci osećaj sigurnosti i objasne im šta se dešava oko njih. U obe uloge, kako je objasnio, roditelji bi trebalo da poštuju pravilo koje postoji u avionu, da prvo pomognu sebi, pa onda svom detetu.

“Važno je i da roditelji nađu mir sami sa sobom, da se stabilizuju i da ih ne preplavi osećanje brige i straha, jer tek onda mogu da objasne deci šta se događa”, poručio je Baucal.

On je predočio da je predškolskoj deci dovoljno da vide da se roditelji ne plaše, dok bi osnovcima situaciju trebalo objašnjavati na pojednostavljen način, koristeći analogije sa drugim životnim okolnostima.

Autor: FoNet

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top