Domaće princes krofne, pune ukusnog fila

pixabay.com

Kuća i porodica

Domaće princes krofne, pune ukusnog fila

Napravite popularni kolač na starinski način

Svako ko voli kremaste kolače, neće odoleti princes krofnama. Mnoge mlade domaćice najradije kupuju gotove „princeze“ u poslastičarnici, jer im ne polazi za rukom da naprave hrskavo testo.

Trik je u tome da bi testo za „princeze“ trebalo staviti u već dobro zagrejanu rernu i ne otvarati vrata rerne dok krofne nisu ispečene – tako će biti iznutra vazdušaste, a spolja hrskave.

Iako je u današnje vreme popularno praviti princes krofne sa pudingom od vanile, naše bake su fil spravljale od mleka, žumanaca, šećera, brašna i vanil-šećera koji ovom kolaču daje posebnu aromu.

Sastojci za testo:

Fil:

litar mleka, 4 žumanca, 5 kašika šećera, 2 kesice vanilin šećera, 5 kašika brašna, 150gr putera

Priprema:
Najpre napravite fil, jer će mu biti potrebno više vremena da se ohladi.

Umutite žumanca sa šećerom i brašnom, pa ulijte kafenu šoljicu hladnog mleka. Ostatak mleka stavite da provri, sipajte krem od žumanaca i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, pa dodajte puter i vanilin šećer, i mutite mikserom dok krem ne postane gladak.

Dok se fil hladi, napravite testo za krofnice.

Sipajte vodu i ulje u šerpu, pa stavite da se kuva. Kad provri, sklonite sa vatre i dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Vratite na ringlu i brzo mešajte dok se masa ne zgusne i počne da se odvaja od ivica šerpe.

U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje, uz stalno mešanje. Špricem ili kašičicom formirajte krofnice, pa ih ređajte na pleh obloženom pek papirom.

Pecite krofnice u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa kad budu gotove ostavite ih da se ohlade.

Ohlađene krofnice rasecite, nafilujte kremom i, po želji, pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Telegraf

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top