Ove prizore i nevine dečje poglede iz filma „Dara iz Jasenovca“ zasigurno dugo nećemo zaboraviti

Printscreen

Lifestyle

Ove prizore i nevine dečje poglede iz filma „Dara iz Jasenovca“ zasigurno dugo nećemo zaboraviti

Film „Dara iz Jasenovca“ o kojem priča ne samo region, već i čitav svet, budući da je bio u trci za Oskara i Zlatni globus uspeo je da dotakne i najtvrđa srca. Malena Dara preživela je veliki bol i patnju, a i u trenucima nezamislivih užasa najveća briga joj je život dvogodišnjeg brata Bude.

Ubijaju Darinu majku i brata
Na samom početku fima malo ko je suzdržao suze uz potresne scene kada maloj Dari ubijaju majku i starijeg brata. Anja Stanić Ilić koja igra Nadu Ilić, majku malene Dare, u filmu je pokušala da sačuva sina da ih u logoru ne razdvoje, zbog čega su oboje izgubili živote.

Ubijaju Darinu majku i brata

Otac male Dare se oprašta od sina i supruge

Nakon ove teške scene u kojoj su Darina majka i stariji brat izgubili živote, sledi još jedna, možda još teža, kada mrtvu suprugu i sina ugleda Darin otac Mile, koji nije imao priliku čak ni da ih sahrani.

Darin otac se opraštaFOTO: RTS/FILM „DARA IZ JASENOVCA“ / SCREENSHOT
Darin otac se oprašta

Kako je boravio u drugom logoru nije mogao da zna šta se desilo sa ostatkom porodice, a uz bol i veliku tugu oprostio se od najmilijih čija tela je držao u naručju.

Dara u bolnici hrani brata

Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Dara hrani brataFOTO: RTS/FILM „DARA IZ JASENOVCA“ / SCREENSHOT
Dara hrani brata

Mališana u jednom trenutku odvode u bolnicu u kojoj boravi u užasnim uslovima, a Dara uspeva da dođe do njega i nahrani ga jabukom.

Dara hrani brataFOTO: RTS/FILM „DARA IZ JASENOVCA“ / SCREENSHOT
Dara hrani brata

Gasom ubijaju decu iz bolnice

Jedna od scena koja je potresla i rasplakala mnoge je ona kada dečicu iz bolnice, pred dolazak Crvenog krsta odvode u podrum.

Decu iz bolnice odvodili su u podrumFOTO: RTS/FILM „DARA IZ JASENOVCA“ / SCREENSHOT
Decu iz bolnice odvodili su u podrum

Ante Vrban traži od časne sestre da razdvoje slabu decu i „Židove, ako ih je ostalo“ i stave u podrum. Dok deca leže jedna prekod druge, pokrivena ranam i gledaju ga pravo u oči, on ravnodušno baca gas i zatvara vrata.

Dok su u prvom planu njihove nevine oči, izgladnela tela i suze pojedinih, okrutni plan je sproveden u delo. Bačena je gasna bomba i ovi mladi životi su ugašeni.

Jevrejka Blankica gubi život da bi Dara iz logora pobegla sa bratom

Blankica iz filma "Dara iz Jasenovca"FOTO: RTS/FILM „DARA IZ JASENOVCA“ / SCREENSHOT
Blankica iz filma „Dara iz Jasenovca“

Glumica Jelena Mur, koja igra Jevrejku Blankicu u filmu „Dara iz Jasenovca“, spasila je život malenoj Dari i primila metak umesto nje. Naime, Jelena igra zarobljenicu koja je zadužena za decu u logoru, a tokom vremena koje su zajedno provele zavolela je Daru. Na kraju filma ne dozvoljava da je ubiju, već joj omogućava da pobegne sa bratom. Ipak, platila je najveću cenu i umesto Dare ona primila metak.

Izvor: Blic

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top