MIHAIL LITVAK: Ako želite da PROMENITE SUDBINU, evo šta da radite!

Printscreen

Lifestyle

MIHAIL LITVAK: Ako želite da PROMENITE SUDBINU, evo šta da radite!

Glavna stvar je da delujete, ne oklevajte. Ne treba se plašiti grešaka, neuspeh je sedam puta korisniji od uspeha.

Svaka osoba je rođena da bude srećna. Međutim, ima li mnogo onih koji mogu za sebe reći da su zaista srećni? Sigurno će samo nekolicina vas odgovoriti potvrdno. Pa šta je potrebno za ovo?

Sreća leži u činjenici da je možemo svrstati u: „želim“, „mogu“ i „moram“.

Ali kod nas se ovo najčešće ne poklapa. Ako želim, onda ne mogu. Ako moram, onda mi se to ne sviđa. Kako urediti svoje planove? Ako želite, ali ne možete, pokušajte da naučite. Bilo koja aktivnost, rad je dobar. Samo treba da počneš da podstičeš sebe.

Imamo različite želje. Ali i njihovo sortiranje je takođe važno. Na primer, nagon za pićem je neprirodan. To dovodi do inhibicije razvoja ličnosti. Potrebno je da se rešite takvih sukobljenih želja. Akcije treba da dovedu do ličnog razvoja. Strategija rada na sebi je da možete da radite što više . Čovek pre svega teži da zadovolji svoje želje.

Kada odaberete cilj, pre svega saznajte vodi li put kojim treba da idete. Ako ovo nije vaš put, onda se morate okrenuti. Unutrašnje snage guraju nas na pravi put.

Poznato je da drvo teži da raste prema gore. Ako ne uspe, tada počinje da niže grane u stranu. Kada prepreka na putu nestane, ono ponovo raste ka gore.

Ako počnete da razmišljate – odlučite, a ako odlučite, onda delujte.

Glavna stvar je da delujete, ne oklevajte. Ne treba se plašiti grešaka, neuspeh je sedam puta korisniji od uspeha.

Nevolja vam pomaže da shvatite svoje greške i ponašate se ispravno sledeći put. Zašto tačno sedam puta? U mozgu pozitivne emocije zauzimaju 35%, a negativne – 5%. Stoga, kada se čovek oseća loše, počinje da razmišlja. Neuspesi nas drže na nogama, nema potrebe da ih se bojimo, nema razvoja bez njih.

Zbog ovog, želeo bih da se setimo legende o Pilikratu:

Polikrat, vladar Samosa je imao veliku sreću. Egipatski kralj Amasis dao mu je savet. Rekao je da ako nastavite u istom duhu, onda će se u svakom trenutku sreća pretvoriti u veliki neuspeh, a da biste izbegli zavist bogova, trebalo bi da izaberete vrednu stvar i bacite je. Polikrat je izabrao svoj omiljeni prsten i bacio ga daleko u more.

Ovaj gubitak je veoma rastužio vladara. Ali jednog dana ribar je ulovio ribu koju je poslao pravo za kraljev sto. Kada je kuvar počeo da priprema jelo, iz njega je izvadio izgubljeni prsten. Ponovo je Polikrat imao neverovatnu sreću i počeo je previše da se oslanja na svoju sreću. Još jednom je napao susednu državu, što je dovelo na kraju do strašne vladareve smrti.

Ne pokušavajte da promenite okolnosti i druge ljude, već promenite sebe i prilagodite okolnosti.

Mentalno nezreli pojedinci pokušavaju da promene okolnosti. U idealnom slučaju, morate promeniti sebe i svoju viziju situacije. Na primer, nekada sam se plašio visine i izbegavao da idem u planine. Oni su u meni budili paniku i strepnju. Sad me planine mame i uzbuđuju. Šta se desilo? Da li su se planine promenile? Ne, ostali su isti. Promenio sam sebe. Mentalno zrela i mentalno nezrela osoba može biti na jednom mestu, ali istovremeno živeti u različitim svetovima.

Znaci mentalno zrele i nezrele osobe:

Zrela osoba se prilagođava.

Mentalno nezrela osoba sve napore usmerava na uređenje svog ličnog života.

Za zrelu ličnost važnija su dela, sticanje nezavisnosti. U mojoj praksi bilo je gubitnika koji su se žalili na probleme u pronalaženju druge polovine.

Savetovao sam im da počnu da zarađuju više. I zaista, nakon nekog vremena njihov lični život se popravio, drugim rečima, bilo je mnogo više opcija za odabir drugog poluvremena.

Potrebe mentalno zrele osobe zavise od njihovog uspeha. Nezrela osoba ih kopira i povećava im veličinu.

Zrela osoba sama uređuje svoje poslove, nezrela osoba želi da to neko drugi radi umesto nje.

Mentalno nezrela osoba zabrinuta je kako izgleda. Zrela osoba se zbog toga ne brine. Ali ona uvek izgleda dobro.

Nezrela osoba teži da zauzme visok položaj. Takva osoba želi da ima puno, ali istovremeno se ne bavi ličnim rastom. Zreloj osobi situacija dolazi sama od sebe. To je proizvod ličnog rasta.

Neophodno je postaviti samo visoke ciljeve, jer samo jedan put vodi do malog, a mnogi do velikog.

Naravno, ne treba zaboraviti da ciljevi moraju biti stvarni. Zapamtite, započeli ste život kao mali spermatozoid, koji je bio najbrži među milionima drugih. Mali cilj neće dovesti do ničega, veliki cilj će vam omogućiti da postignete bar nešto.

Na primer, može li se izmisliti večiti pokretač? Nema potrebe da se ovo radi. Kao što nikada nećete uspeti da prevaspitate drugu osobu, ne morate ni da pokušavate. Postavljanje malih ciljeva karakteristično je za neurotične prirode.

Osoba treba da udovolji trojici: sebi, šefu i seksualnom partneru.

Istovremeno, treba imati na umu da možete da raskinete sa ženom (mužem) i napustite posao. I samo od sebe nema gde da pobegneš . Zbog toga, pre svega, treba da volite sebe .

Mnogi se prepiru sa ovom izjavom kada razmišljaju o deci. Tek su na četvrtom mestu. Deca će otići i to mnogo ranije nego što se to fizički dogodi. U dobi od 12-14 godina već počinju da preziru roditelje, ne razumeju ih. U 20. godini, uz pravilno vaspitanje, dete napušta dom i potpuno je odvojeno. Ali porodica, ako se pravilno izgradi, može da traje mnogo duže, i 40 i 50 godina.

Ne možete živeti samo zbog deteta . Dete morate da vaspitate tako kako bi se samo moglo prehraniti već sa 20 godina.

Štaviše, morate da raskinete ne samo sa decom, već i sa roditeljima. Razvoj je rezultat činjenice da nas naša deca ne slušaju. Inače bismo živeli u pećini.

Kako promeniti sudbinu?

Ima tri koraka:

ja to ne mogu;
možda je ipak moguće;

to mora da se uradi.

Želeo bih da kažem malo o onome što se naziva sudbinom: Kako izaći iz životnog scenarija? U početku je osoba programirana za rast, ali „virusi“ počinju da deluju i on pravi krugove. Prema sudbini, čovek se mora kretati sve više i više. Maslov je takođe rekao da žalbama neće biti kraja, ali prema njihovom nivou može se suditi o nivou potreba.

Na primer, osoba se žali na nedostatak automobila – ovo je jedno, ali ako želi garažu, ovo je sasvim drugi nivo. Da biste promenili sudbinu, morate izaći iz uigranog scenarija. Promenite se, onda će se promeniti scenario. A glavna stvar koja je neophodna je da imate dobro mišljenje o sebi.

Ne treba kopirati drugog, već treba napraviti samog sebe . Svima je poznata poslovica da vojnik treba da sanja da postane general. Tokom godina sam preispitivao. Došao sam do zaključka da čovek mora sanjati da postane general da bi mogao biti dobar vojnik . Ako ništa ne preduzmete, kako vam se može pomoći? Morate izaći iz močvare svoje sudbine. Glavna stvar je da prljavština koja ostane na vama nakon ovoga ne raste i ponovo se stegne.

Ne bojte se da izgledate glupo, bojte se biti glupi. Ovo je uobičajena dobro poznata istina. Ne treba se plašiti osude. Treba da iskoristite svoje mogućnosti, ali ne biste trebali ići dalje od njih.

Radite za sebe. Ne misli na druge.

Ako to učinite, primetićete kako će se brzo povećati kvalitet aktivnosti. Na kraju, rezultat se, u stvari, smatra proizvodom pravilno organizovane aktivnosti. Na primer, glavna stvar za lekara je da propisuje pravi tretman. Ne brinite da se preporuke neće poštovati, ovo nije posao specijaliste. Morate prestati da se fokusirate na druge i da se usredsredite na svoj posao.

Ako želite da se spasite, nemojte se ocenjivati onako kako vas ocenjuje komšija.

Još u srednjem veku, poznati pisac je rekao: „Mogu da te nateram da dobro govoriš o sebi, ali ne mogu da te nateram da dobro razmišljaš“. Prema tome, nije potrebno gledati druge. Važno je slediti svoj put. Ne treba ići za srećom. Muškarac u potrazi za srećom podseća na staricu koja je izgubila naočare na glavi.

Jedan od čestih aforizama je da se, ako želite da saznate gde vam je glavni neprijatelj, pogledajte u ogledalo. Samo mi sami sebi možemo naštetiti. I samo mi sve možemo popraviti.

Autor: Mihail Litvak, prevod Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top