POSTPOROĐAJNA DEPRESIJA MOŽE BITI FATALNA ZA ŽENU

pixabay.com

Kuća i porodica

POSTPOROĐAJNA DEPRESIJA MOŽE BITI FATALNA ZA ŽENU

Obratite pažnju na ove simptome – ovo je veoma važno

Verovatno ste mislili da kada se porodite to će biti najlepši period vašeg života, ali od trenutka porođaja osećate se loše. Budite uvereni da niste jedini, jer je određeni stepen ranjivosti i neraspoloženja nakon porođaja sasvim normalna pojava, a čak 80% majki se nalazi u blažem depresivnom raspoloženju koji još zovemo i bebi bluz, piše Bebac.

Moguće da ćete imati problem sa spavanjem, biti pomalo plačljivi i razdražljivi, ali čim se odmorite i naspavate osećaćete se bolje. Takvo stanje najčešće ne traje duže od dve nedelje nakon porođaja.

Šta je postporođajna depresija?

Porođaj dovodi do bujice moćnih emocija, od uzbuđenja i radosti, do straha i anksioznosti, a ovo mešanje raznih osećanja može da dovede do depresije.

Kod oko 10% mama početni bezazleni simptomi se sve više pogoršavaju, što utiče na kvalitet svakodnevnog života. U tom slučaju treba se što pre obratiti stručnim osobama za pomoć, kako bi oporavak kraće trajao.

Zašto dolazi do postporođajne depresije?

Razlozi za depresiju nakon porođaja su fizičke promene, emotivna nestabilnost i životni problemi.

Ne postoji samo jedan razlog zašto dolazi do postporođajne depresije, koju su stručnjaci nazvali „bejbi bluz“. Najčešći razlozi su fizičke promene — zbog drastičnog pada estrogena i progesterona, kao i hormona tiroidne žlezde, zbog čega se osećate umorno i usporeno. Takođe, promene krvnog pritiska i imuniteta dovode do promena raspoloženja.

Emotivno ćete se osećati kao da ste izgubili kontrolu nad svojim životom i bićete u dilemi da li uopšte možete da se starate o bebi.

Takođe, mnogi životni problemi mogu da doprinesu nastanku depresije, briga o drugom detetu, poteškoće sa dojenjem, finansijski problemi, manjak podrške partnera i porodice…

Kako da prepoznam simptome postporođajne depresije?

Najčešći simptomi postporođajne depresije su:

plačljivi ste i tužni
teško se koncentrišete
imate probleme sa spavanjem
imate smanjen ili pojačan apetit
anksioznosti ste
stalno menjate raspoloženja
povlačite se od prijatelja i rodbine
stalno imate osećaj krivice

Vrlo često, neke mame su u paničnom strahu da ne mogu da vode računa o bebi ili da će je povrediti. Takođe, stalno imaju negativne misli.

Da li se kod svih žena javlja depresija nakon rođenja bebe?

Nakon rođenja bebe sve žene prolaze kroz emotivne promene i ne postoji pravilo kod koga će se javiti ozbiljnija depresija nakon porođaja. Ipak u nekim slučajevima postoji veći rizik, i to:

ako ste vi ili neko iz vaše porodice imali problem sa depresijom;
ako je trudnoća bila neplanirana ili neželjena;
ako imate bračnih problema;
ako ste doživeli velike promene u životu dok ste bili u drugom stanju (recimo selidba u drugi grad, gubitak posla…);
ako ste imali težak porođaj;
ako imate probleme sa štitnom žlezdom.

Kada da se obratim za pomoć lekaru?

Za stručnu pomoć treba da se obratite ukoliko se psihički loše osećate duže od dve nedelje, a simptomi depresije su sve intenzivniji. Ako vam je teško da bilo šta odradite kod kuće i na poslu ili ako osećate da ne možete da brinete ni o sebi, ni bebi. Naročito potražite pomoć ako vam ponekad prolazi kroz glavu da biste mogli da naudite sebi ili bebi.

Kako se leči postporođajna depresija?

Razgovor sa partnerom, sestrom, drugaricom, od velikog je značaja za tek rođene mame.

Nekada je dovoljan razgovor s bliskom osobom, pomoć supruga, prijateljice ili rodbine oko bebe. Međutim, u ozbiljnijim slučajevima obavezan je razgovor sa stručnom osobom, psihologom ili psihijatrom.

Takođe, ukoliko lekar proceni da se radi o težem obliku depresije, potrebno je koristiti prepisane antidepresive. Što se pre suočite sa problemom i potražite pomoć stručnjaka, to je bolje za vas i bebu.

Da li postporođajna depresija može da bude opasna za bebu?

Ukoliko se postporođajna depresija ne leči, možete imati problem da prepoznate i fokusirate se na potrebe deteta, a zbog manjka energije i neraspoloženja možete osetiti grižu savest, izgubiti samopouzdanje, pa vam se depresija može još više pogoršati.

Takođe, smatra se da posporođajna depresija kod majke može da utiče na bebu, tačnije može da uzrokuje probleme sa ponašanjem, stalan plač, a kasnije može da dovede do problema prilikom razvoja govora.

Bebac

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top