Saveti za roditelje nakon vesti o bebisiterki koja je detetu dala bensendine: Kako odabrati dadilju?

pixabay.com

Kuća i porodica

Saveti za roditelje nakon vesti o bebisiterki koja je detetu dala bensendine: Kako odabrati dadilju?

Šta da rade roditelji koji za čuvanje deteta moraju da angažuju nepoznatu osobu i kako da naprave pravi izbor

Vest koja je u toku dana uznemirila sve građane Srbije, a posebno roditelje jeste hapšenje bebisiterke osumnjičene da je četvoromesečnoj bebi koju ju čuvala dala lek za smirenje u većoj količini.

Na svu sreću, nakon toksikoloških analiza utvrđeno je da beba nije u životnoj opasnosti, međutim ovo bi mogao biti i početak i nekih priča koje ne bi imale srećan kraj.

Brza i nemilosrdna svakodevica, nedostatak vremena i veliki broj obaveza od roditelja iziskuje angažovanje dodatne pomoći, posebno kada je čuvanje dece u pitanju.

Najčešći izbor je takozvani baka i deka servis, neki od razloga mogu biti finansijske prirode, ipak ono što dominira jeste poverenje.

Ali nemaju svi takvu opciju, šta da rade roditelji koji za čuvanje deteta moraju da angažuju nepoznatu osobu i kako da naprave pravi izbor ali za šta sve mora da se pobrine agencija preko koje je moguće angažovati bebisiterku, pitali smo Ivanu Božić, pedagoga i stručnog saradnika jednog ovakvog servisa.

– Kada smo mi u pitanju, sve saradnice, pre nego što se zaposle, prolaze istu proceduru koja je osmišljena još pre 35 godina. Mi imamo saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje koja sve zainteresovane kandidate testira. Na osnovu razultata mi dobijamo preporuke, posle čega se kandidati pozivaju na još jedan krug selekcije – objasnila je ona za naš portal.

Božićeva je rekla da svaki kandidat mora da pribavi lekarsko uverenje da je sposoban za rad sa decom u porodici, sanitarnu knjižicu i potvrdu da nije osuđivan. Posle toga sledi obuka.

– Svi kadidati prolaze kroz teorijsku i praktičnu obuku. Lekar, pedijatar, nutricionista i pedagog imaju svoja predavanja, a praktičan deo obuke se sprovodi u okviru predškolske ustanove „Dečji dani“, gde kandidati idu u jaslice i vrtiće kako bi se bolje upoznali sa poslom vaspitača – istakla je Ivana.

Ipak ona savetuje i da ukoliko bebisiterku angažujete putem oglasa, a da iza osobe ne stoji ni agencija ni preporuka, od dadilje takođe imate pravo da zatražite lekarsko uverenje za rad sa decom u porodici.

– To je sistematski pregled u okviru kog lekari utvrđuju da li je osoba sposobna za posao. Isto se odnosi i na sanitarnu knjižicu i potvrdu da nije osuđivana – kaže Božić i napominje da bi ovakvo pravo trebalo i iskoristiti.

Pored toga naglašava da roditelji održe detaljan intervju sa bebisiterkom kako bi kroz razgovor, ali i određena praktična pitanja otkrili da li je to osoba odgovarajuća za njihovo dete.

Telegraf.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top