PRIMILI STE RAZLIČITE VAKCINE PROTIV KORONE: Poznati virusolog rešava dilemu da li bi trebalo da brinete

Printscreen

Lepota i zdravlje

PRIMILI STE RAZLIČITE VAKCINE PROTIV KORONE: Poznati virusolog rešava dilemu da li bi trebalo da brinete

SVI koji su greškom primili po jednu dozu različitih vakcina ne treba da brinu za svoje zdravlje, neće imati teže komplikacije, samo će povećati imunitet na koronu.
Slučajevi Čačanke koja je primila prvu dozu „Sinofarmove“ vakcine, a drugu, greškom, „Fajzerove“ i Vranjanca čiji je redosled bio obrnut uzburkali su Srbiju i zabrinuli mnoge, tim pre što je žena iz Čačka završila u Hitnoj, boleo ju je stomak.

Da nema razloga za paniku i brigu, ističe virusolog prof. dr Tanja Jovanović.

– Najpre, greške ne bi trebalo nikako da se dešavaju jer je proizvođač predvideo davanje vakcine u dve doze sa određenim intervalom, kako bi osoba bila kompletno imunizovana. Nažalost, greške se ponekad dešavaju. Srećom, to ne utiče na zdravlje osobe koja je primila dve različite vakcine jer su sva cepiva protiv koronavirusa vrlo slična i daju sličan imunološki odgovor. Samo će im biti povećan nivo antitela, a time i zaštite – ističe dr Jovanović.

Ona kaže da dosad nisu rađene kliničke studije o kombinaciji različitih vakcina, ali osobe kojima se desi takva greška ne bi trebalo da imaju teže neželjene efekte nego što bi ih imale od dve doze iste vakcine:

– Moguće su neželjene reakcije, kao i kod primanja svake vakcine, poput bola na mestu uboda, crvenila, otoka… Ne očekuju se nikakve teže komplikacije i ta osoba ne treba da prima treću dozu vakcine. Primila je dve, greškom, nažalost, različite, ali će ta druga doza druge vakcine verovatno izazvati jak imunski odgovor koji će štititi od korone.

Kurir

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top