KOLIKO JE SINOFARM VAKCINA EFIKASNA?

Image by Ali Raza from Pixabay

Lepota i zdravlje

KOLIKO JE SINOFARM VAKCINA EFIKASNA?

Vakcina proizvođača Sinofarm (Sinopharm) nešto kasnije stvara odgovor u odnosu na vakcine moderne tehnologije, pokazalo je istraživanje koje je Blic juče ekskluzivno objavio. Tako se prve merljive vrednosti antitela javljaju najranije oko dve nedelje i nakon primene druge doze vakcine, navodi se u istraživanju.

Građani do 65 godina, piše dalje, u velikoj meri razvijaju specifična antitela nakon primene Sinofarm vakcine i procenat seropozitivnih u toj grupi ispitanika viši je od 90 odsto. Primećen je nešto brži pad vrednosti koncentracija antitela u uzorcima krvi vakcinisanih u odnosu na druge vakcine, međutim, kako kažu u INEP-u, što ne znači da se i ukupna zaštita gubi.

Upravo tako. S obzirom na to da je najviše građana naše zemlje primilo upravo kinesko cepivo, ovi podaci ih najviše i zanimaju, naročito nakon neprecizno interpretiranih izjava šefa kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Fu Gaoa, gde se zaključilo da je priznao da su sve kineske vakcine neefikasne. Fu Gao je objasnio da ovo nikako nije tačno i da je njegova izjava pogrešno shvaćena.

Fu Gao o kineskoj vakcini Sinofarm
On je rekao da je poznata činjenica da efikasnost kineskih vakcina, proizvedenih tradicionalnim farmaceutskim tehonologijama, „nije visoka“ u poređenju s vakcinama za čiju proizvodnju se koristi najmodernija mRNK tehnologija, a ne da nije efikasna kako se govori.

Sa njegovom tvrdnjom složio se i kineski ekspert za vakcine, Lina Tao, koji je za „South China Morning Post“ objasnio da je Gao poredio cepiva koje sadrže neaktivne fragmente virusa, sa savremenim mRNK vakcinama, poput „Fajzerove“.

Nije tajna da „Sinofarm“, koji je u Srbiji u širokoj upotrebi, ima efikasnost od oko 75 odsto, dok se kod „Fajzerove“ vakcine ta brojka penje iznad 95 odsto, što je ogromna razlika na velikim populacijama poput kineske.

– Nova antitela koji generišu naše (kineske) vakcine je niži nego kod mRNK vakcina. Zato je prirodan zaključak da su naše neaktivne i adenovirus vakcine manje efikasne nego mRNK cepiva – objasnio je Tao.

Šta do sada znamo o Sinofarm vakcini?

Iako je efikasnost kineskih vakcina manja nego efikasnost Fajzerove i Modernine, njihov transport i čuvanje su manje zahtevni u odnosu na kinesko cepivo.

Kineski ekspert za vakcine Lina Tao, najavio je da se sada razmatra kako da se poboljša efikasnost kineskih vakcina proizvedenih tradicionalnim farmaceutskim metodama.

Mešanje „Sinofarm“ vakcine sa nekim drugim cepivom
Prema tvrdnji Lina Tao, prva opcija za poboljšanje Sinofarm vakcine jeste da osobe koje su primile dve doze, na primer „Sinofarma““, u budućnosti dobiju i treću dozu, ali neke druge vakcine.

– Ipak, vakcinacija bi trebalo da se nastavi punom parom. Ne treba da čekamo na dolazak neke „savršene vakcine“ – rekao je Tao.Najotpornija na mutacije virusa
Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da kineska vakcina protiv korona virusa sporije stvara imunitet, ali da je prema tvrdnjama naučnika sa Kembridža i Oksforda, ta vakcina najotpornija na mutacije virusa.

Šekler je rekao da su vakcine kineskog proizvođača Sinofarm, a koje je u Srbiji primilio više od milion ljudi, ispitivale američke laboratorije i podsetio na izjavu jednog od američkih virusologa sa Univerziteta u Merilendu od prošle nedelje da su sve istočne vakcine bezbedne i efikasne i da se to odnosi na kineske, indijske i rusku Sputnjik V.

– To je klasična vakcina, stručnjaci sa Kembridža i Oksforda kažu da je na pojave mutacija najotpornija kineska vakcina, jer je u njoj cela virusna čestica – rekao je Šekler nedavno.

Kako je za „Blic“ rekao Saša Jaćović, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), koliko su bezbedne vakcine u Srbiji govori podatak da nijedna zabeležena neželjena reakcija nije bila opasna po život.

Trenutno se testira otpornost na brazilski i zimbabveanski soj.

Kod starijih sporije stvara antitela
Za sada je analizirano preko 10.000 uzoraka vakcinisanih osoba primenom svih trenutno dostupnih vakcina u Srbiji. Proučavani su uzorci građana od 20 do 95 godina starosti.

Kako za „Blic“ kaže Marija Gnjatović iz INEP-a, ideja je bila da se ispita jedan aspekt imunološkog odgovora (antitela), kako bi se stekao uvid u kinetiku stvaranja zaštite nakon imunizacije, primenom vakcina baziranih na različitim tehnologijama, od klasične do RNK tehnologije.

Vakcina proizvođača Sinofarm (Sinopharm) nešto kasnije stvara odgovor u odnosu na vakcine moderne tehnologije. Tako se prve merljive vrednosti antitela javljaju najranije oko dve nedelje i nakon primene druge doze vakcine. Građani do 65 godina u velikoj meri razvijaju specifična antitela nakon primene Sinofarm vakcine i procenat seropozitivnih u toj grupi ispitanika viši je od 90 odsto. Primećen je nešto brži pad vrednosti koncentracija antitela u uzorcima krvi vakcinisanih u odnosu na druge vakcine međutim, kako kažu u Inepu što ne znači da se i ukupna zaštita gubi.

Očekivano je da je produkcija antitela najintenzivnija u trenutku prisustva virusa, a da se nakon toga očekuje pad koncentracija. Međutim, urađena analiza pokazuje da u trenutku kada dođe do ponovne izloženosti patogenu dolazi do brze produkcije visoko specifičnih antitela, neophodnih za odbranu organizma od infekcije.

Ipak, postoji jasna razlika u odgovoru na primenu Sinofarm vakcine u različitim starosnim grupama. Primećen je značajno slabiji antitelni odgovor kod osoba starijih od 65 godina, posebno u grupi starijih od 70 godina i to muškog pola, sa čestom pojavom potpunog izostanka specifičnih antitela u cirkulaciji.

Koliko traje dejstvo Sinofarm vakcine
Prema rezultatima kliničkih ispitivanja, antitela koja stvara kineska vakcina traju oko šest meseci, rekao je Žang Juntao, potpredsednik CNBG, filijale Sinofarma.

– Preliminarni rezultati su do sada pokazali da dodatna revakcinacija može da poveća broj antitela i istovremeno poboljša sposobnost vakcine da se odbrani od mutacija virusa. Da li je dodatna revakcinacija neophodna i kada bi je trebalo primiti, ako jeste, pokazaće rezultati buduće treće faze kliničkih ispitivanja, rekao je Žang na konferenciji za novinare.

Antitela koje proizvodi dvostruka doza Sinofarmove vakcine ima „veoma dobar“ neutrališući efekat na britanski i južnoafrički soj virusa, dodao je on, citirajući rezultate laboratorijskih testiranja koja su koristila uzorke krvi učesnika u kliničkoj studiji.

Za sada „Sinofarm“ najefikasnija
Prema zahtevima Svetske zdravstvene organizacije, efikasnost kovid vakcine treba da bude 50 ili više procenata, a kvalifikovani prag za većinu vakcina u svetu da budu na tržištu je 70 odsto ili više. Podaci o uspešnosti „Sinofarmove“ se kreću između 75 i 80 odsto, te tako „Sinofarm“ važi za najefikasniju kinesku vakcinu.

Blic

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top