Griz kolač sa višnjama, bez jaja i ulja: Slatko zadovoljstvo koje ćete praviti i kad nije post

pixabay.com

Kuća i porodica

Griz kolač sa višnjama, bez jaja i ulja: Slatko zadovoljstvo koje ćete praviti i kad nije post

Starinski recept za slatkiš koji se brzo pravi, a što duže stoji to je bolji, i može se služiti u dve varijante

U poslednjoj nedelji Vaskršnjeg posta domaćice su već iscrpele mnoštvo ideja za pripremu jela i poslastica na vodi. Zavirili smo u sveščice naših baka i pronašli recept koji je nekada bio i te kako popularan, a onda je, s dolaskom novih kulinarskih trendova, nepravedno pao u zaborav.

Griz kolač sa višnjama pravi se bez kapi ulja i bez jaja, nije skup i mogu da ga naprave i apsolutni početnici u kuhinji.
U osnovi, ovaj kolač je suv, ali ako volite sočne kolače možete ga preliti ušpinovanim šećerom sa dodatkom soka od višanja.

Sastojci:

200gr brašna

100gr griz brašna

150gr šećera

200ml vode

10 kašika džema od kajsije

prašak za pecivo

300gr višanja

100gr šećera u prahu

Za preliv

200gr šećera

100ml vode

100ml soka od višanja

Priprema:
U činiju sipajte brašno, griz brašno i prašak za pecivo, pa dodajte kristal šećer i sve sjedinite. Potom lagano dodajte vodu i mutite varjačom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte i džem, još jednom dobro promešajte, pa ulijte u pleh koji ste obložili pek papirom.

Pecite na 180 stepeni desetak minuta, pa izvadite pleh iz rerne, pospite višnje po površini kolača i vratite ga u rernu da se ispeče.

Telegraf

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top