ZAŠTO TRUDNICE IMAJU TEŽU KLINIČKU SLIKU

pixabay.com

Lepota i zdravlje

ZAŠTO TRUDNICE IMAJU TEŽU KLINIČKU SLIKU

Doktor Srđan Boškovič otkriva zašto trudnice imaju tako tešku kliničku sliku, ali i kako mogu da se zaštite od virusa korona!

Utrudnoći, imunitet može biti poljuljan, a infekcije virusima u ovom periodu mogu biti teže. U poslednje vreme sve više slušamo da su trudnice preminule nakon zaraze virusom korona. Doktor Srđan Bošković, sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, objasnio je zbog čega dolazi do ovako strašnog ishoda kod trudnica.

„Trudnice i inače imaju poremećaj koagulacije u poslednjem trimestru, imaju povišen d-dimer. Mehanika njihovog disanja je drugačija zbog veličine stomaka. Trudnice su zbog toga ekstremno ugrožene“, objašnjava doktor u emisiji „Uranak“ na televiziji K1.

On je otkrio i šta je najbolje trudnice da urade kako bi se zaštitile od virusa korona. „Savetujemo da se vakcinišu i protiv gripa. Jedino rešenje za sve, a i za trudnice, jeste vakcina protiv kovida i što manje kontakata sa ljudima“, rekao je doktor Srđan, koji se osvrnuo i na pogrešna uverenja ljudi o vakcinaciji. Istakao je da vakcina pomaže da, ako se zarazimo, imamo mnogo lakšu kliničku sliku. „Vakcinisane osobe će u najvećem broju slučajeva, ako se razbole, imati dva-tri dana blago povišenu temperaturu i izgubiće čulo ukusa i mirisa.“

izvor: yumama

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top