Putovanje automobilom – avantura ili izazov za žene?

pixabay.com

Lifestyle

Putovanje automobilom – avantura ili izazov za žene?

Žene i vožnja automobilom. Uvek ista priča i pritisak koji se vrši na njih od strane čitavog društva kako nisu dobri vozači, stvara samo još veću nesigurnost. Da li putovanje automobilom zaista treba da predstavlja izazov za žene?

Mi mislimo da ne bi. Svakom neiskusnom vozaču, bez obzira na pol, potrebna je adekvatna priprema pred prvo putovanje automobilom.

U daljem tekstu ćemo saznati šta bi sve bilo dobro da uradite i organizujete pre nego što pođete na put. To će vas upoznati sa vozilom u koje ćete time steći poverenje i bolje ga razumeti, a potom ćete saznanjem da je sve spremno i vi biti mnogo sigurniji, kako u automobil, tako i u sebe.

Budite spremni na krizne situacije

Nijedna loša situacija vas ne može pogoditi, ako ste spremni na nju. Ako ste samo na trenutak zastali i promislili koje bi rešenje bilo moguće u slučaju nastanka određenog problema, uvek ćete biti nekoliko koraka ispred njega, pa vas ništa ne može iznenaditi.

Na raspolaganju vam je pouzdana kompanija za šlep različitih vrsta vozila, tako da imate sigurnu pomoć na putu onda kada vam je najpotrebnija. Ponesite papirnu mapu i keš sa sobom, jer na pojedinim delovima puta možda ne bude GPS signala ili što je još češće, ne možete platiti karticom.

To su neke od najbitnijih stvari.

Proverite da li je komplet prve pomoći zaista kompletiran i da li je u funkciji sve što se u njemu nalazi.

Možda ne umete da zamenite točak (ne brinite, ni većina muškaraca ne zna), ali ako neko ko zna to da uradi stane da vam pomogne na putu, a vi nemate ni točak ni dizalicu, verovatno neće moći da vam pomogne.

Pripremite automobil za putovanje

Pre svega je potrebno pripremiti automobil i proveriti da li je sve u potpunom redu, jer vam samo siguran automobil može obezbediti i sigurno putovanje. To vam neće oduzeti mnogo vremena, a može vam uštedeti i novac i vreme, a i spasiti život.

Proverite gume i pritisak u njima

Proverite gume i pritisak u njima dok su još hladne, odnosno kada automobil prethodno nije vožen duže od 5 minuta. Obratite pažnju na šare na gumama. Ukoliko su istrošene, potrebno je zameniti gume. Na gumama nije preporučljivo štedeti, jer guma glavu čuva.

Motorno ulje i ostale tečnosti pod haubom

Brzo i lako možete proveriti da li imate dovoljno motornog ulja, ulja za kočnice i tečnosti za hladnjak. Sve se nalazi ispod poklopca haube i svi zatvarači su označeni simbolima. Ipak, ako se ne snalazite najbolje, možete zamoliti nekoga ko se u to razume. To je brz i lak postupak, ali ne zaboravite da zapamtite kako se izvodi.

Brisači i tečnost za brisače

Jedna naizgled ne tako bitna stavka, koja vam zapravo može jako puno značiti. Ako su vam brisači istrošeni ili vam fali tečnosti za njih, skoro na svakoj pumpi to možete rešiti. Svratite na onu najbližu i obavite to za čas posla.

Na brzinu proverite i svetla, pokazivače pravca, zvuk kočnica, pojaseve i ako je sve funkcionalno i ne primećujete čudne zvukove, automobil je spreman.

Planirajte unapred – uložite vreme i napor u planiranje

Koliko unapred? Nedelju dana je obično dovoljno za sve sitnije stvari poput planiranja putanje, pakovanja kofera itd. Međutim, za proveru stanja automobila i sigurnosti na putu, potrebnih putnih isprava i ostale dokumentacije, nemojte čekati poslednju nedelju pred polazak.

Isplanirajte putanju kojom ćete ići, koliko će vam biti potrebno vremena i goriva, gde ćete praviti pauze. Proverite da li su određene deonice zatvorene ili su u toku radovi na njima, da biste blagovremeno mogli da promenite plan.

Pakovanje stvari je manje bitna stavka kada je reč o planiranju samog putovanja, ali bi bilo dobro da na vreme odredite šta ćete sve poneti i kako će sve to stati u automobil, jer vam na dan putovanja može biti mnogo korisnije da mislite o drugim stvarima.

Da li ste spremni za putovanje?

Sigurno da jeste! Žene mogu biti bolji vozači od muškaraca, samo je potrebno da o svemu mislite na vreme i ma koliko nemali samopouzdanja, dobar plan i organizacija će vas ohrabriti da ipak pođete, možda i po prvi put.

Savetujemo vam da putujete danju, jer putovanje noću ima mnogo više mana nego prednosti, naročito ako niste iskusni u vožnji noću. Naspavajte se pred put, pa se probudite nekoliko sati pre polaska. Natenane popijte kafu, operite automobil, usisajte ga i doterajte, za prijatniji osećaj tokom vožnje.

Ako putujete sa društvom ili porodicom, angažujte i njih da pripomognu oko organizacije, a za uzvrat skuvajte čaj ili kafu za put i spakujte njihove omiljene grickalice.

Na putu ne zaboravite da pravite dovoljan broj pauza, da ne vozite ako ste umorni i da ne idete neobezbeđenim putevima. U slučaju oluje treba doneti realnu procenu o nastavku putovanja ili pravljenju pauze dok se vremenski uslovi ne stabilizuju.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vam poslužiti pri planiranju putovanja automobilom.

Srećan put!

Zenskikutak/D.A.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top