Potrebna je sekunda da se zaljubimo, a čitava večnost da preboli

pixabay.com

Ljubav i seks

Potrebna je sekunda da se zaljubimo, a čitava večnost da preboli

Ljubav je jedna od najjačih sila na svetu. Ona utiče na čoveka na mnoge načine, i najviše u pozitivnom smislu. Ovo su nekoliko činjenica o ljubavi.

Donosimo nekoliko zanimljivosti o ljubavi i zaljubljenosti koje možda niste znali.

1. Potrebno je 1/5 sekunde da se zaljubite u neku osobu

Toliko vremena je potrebno da se u mozgu odviju neophodni procesi i da neuroni dostave sliku zaljubljenosti.

Gledajući osobu koja vam se dopada u vašem mozgu se oslabađaju razni neurotransmiteri, uključujući oksitocin, vazopresin, dopamin i adrenalin. Vodeći se ovim informacijama, zaista je moguće da postoji ljubav na prvi pogled.

2. Zagrljaj voljene osobe je poput antistres terapije

Zagrljaj smiruje čoveka. Jedno istraživanje koje su sproveli psihijatri na univerzitetu Severne Karoline pokazuje da kada zagrlite svog partnera u vašem telu se stvara oksitocin, a to je hormon koji je odgovoran za snižavanje stresa u vašem organizmu.

3. Čak i mnoge životinje su u monogamnim vezama

Mnogi ljudi modernog doba smatraju da je vernost jednom partneru totalna glupost i da nigde ne piše da bi čovek trebao imati jednog partnera. Ali da je to ispravna stvar pokazuju čak i mnoge životinjske vrste koje se obavezuju na monogamnu vezu.

4. Na ljubav se čovek lako navikne i lako počne od nje da zavisi

Kada čovek jednom doživi osećaj prave ljubavi on se na nju može naviknuti kao što se navikne na kafu ili na određenu hranu.

5. Ljubav bi mogla smanjiti osećaj anksioznosti

Mnoga istraživanja pokazuju da osobe koje nisu u vezi i koje se osećaju usamljeno često osećaju veće nalete anksioznosti. Dok osobe koje su u srećnoj vezi često bivaju smirenije kraj svog partnera.

Izvor: pult24.info

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

To Top