ŽENE MORAJU DA SE DRUŽE DA BI BILE ZDRAVIJE

pixabay.com

Lifestyle

ŽENE MORAJU DA SE DRUŽE DA BI BILE ZDRAVIJE

Ukoliko se ne viđate često sa drugaricama, promenićete mišljenje kad pročitate rezultate novog istraživanja koje pokazuje kako druženje utiče na zdravlje žena.

Naučnici sa Oksforda ustanovili su da žene treba da provode vrijeme sa drugaricama bar dva puta nedeljno, jer tako popravljaju opšte zdravstveno stanje.

Robin Dunar, psiholog i autor istraživanja, otkrio je za The Vancouver Sun da je opšte zdravstveno stanje žene mnogo bolje kada se druži sa prijateljicama bar dva puta u sedam dana i pritom popije pivo ili trača.

“Takve stvari podstiču žene na socijalizaciju, druženje uz piće i smeh. Zdravstvene prednosti su brži oporavak od bolesti, jači imunološki sistem, smanjenje anksioznosti i povećanje velikodušnosti, zbog čega se žene osjećaju mnogo bolje”, izjavio je Dunar.

Naučnici su u ovom istraživanju došli do podatka da samo dvije od pet žena jednom nedeljno izlaze sa drugaricama na večeru, ali puno rjeđe kada imaju porodicu. Takođe, žene u prosjeku posvećuju malo vremena za negovanje prijateljskih odnosa.

Istraživanje je pokazalo da žene najbolje komuniciraju kroz smeh, šaleći se i prepričavajući situacije koje ih nasmejavaju. Međutim, važno je i kolika je grupa u pitanju, smeh u manjim grupama je verovatniji nego u većim pa je preporuka sastajati se sa najviše tri drugarice.

“Žene možda čak i više od muškaraca moraju da održavaju prijateljske veze. To povećava nivo serotonina i oksitocina”, smatra psiholog Alisa Rubi Baš, a njenu tezu potvrđuje i novo istraživanje.

“Održavanje tih veza postaje još važnije kako starimo. Postajemo zaposleniji, imamo sve veću odgovornost, a prijatelji su nam potrebni da ne budemo usamljeni”, dodaje Baš.

Žene imaju vrlo stresne živote i ponekad se osećaju krivim kad napuštaju porodicu da bi otišle na piće sa drugaricama. Međutim, važno je pronaći vreme za sebe, jer tako izlazite iz rutine i opuštate se. Smeh je najbolji lek, a ovo istraživanje to je i dokazalo.

Izvor: Superzena.b92.net

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

To Top