Vremenom samo nedostaješ više

pixabay.com

Lifestyle

Vremenom samo nedostaješ više

Ne znam kako je tamo gde si ti.

Jelena Despot

Nadam se da nema kiše i sivila. Da nema migrena i pritiska u prsima. Da od tebe niko ništa ne očekuje i da ti dani teku glatko.

Nadam se da miriše na planinu, svežinu i detinjstvo. Da nije sparno i da se ne boriš za dah kao ja dok se ovih dana gušim više nego inače. Što od alergije što od tereta koji sama sebi stavljam na leđa.

Učinilo mi se da sam te pre nekoliko dana vidjela. Mirisalo je na žito i na čas sam mogla da te vidim kako sediš pored mene. Mogla sam da vidim tvoj crveni obraz, koji sam i ja nasledila, crnu majicu i moju gumicu za kosu u duginoj boji. Ti si kosu počešljao na stranu, a moja se neposlušno uvila, baš kao i jutros dok sam se spremala za posao.

Ja volim verovati da me stalno gledaš. A onda se prisjetim da tamo gde si ti sigurno imaš i pametnijeg posla. Tamo u beskrajnom prostranstvu spokoja, zelenila i cvrkuta ptica. Nekako verujem da si među planinama bio najsrećniji. Barem mi o tome govori tvoja slika ispred seoske škole šezdeset i neke. Tu se zagonetno smešiš baš onako kao da ti je sve potaman, pa volim verovati da je tvoj lični raj ušuškan negde u zelenilu planinskih pašnjaka. Nadam se da tu vreme stoji i da me život opet neće prevariti da jednog dana kada ja dođem tebe ne bude.

I po ko zna koji put se pitam ko je tvorac one glupave krilatice koja kaže kako vreme leči sve. Vremenom samo nedostaješ više, jer nedostaješ duže. Vreme samo donosi neke nove trenutke u kojima nema tebe i neće te biti. Vreme samo čini da na čas zaboravim tačnu nijansu tvoje kose, ali ne i da mi nedostaješ.

Ja se više ne mogu setiti kako je to bilo biti tvoja kćerka. Pamtim to po mirisu, a mirisalo je na sreću, spokoj i rijeku. Ponekad je mirisalo na kožu fudbalske lopte ili užareni asfalt na igralištu kada si me učio da pogodim koš. Toliko nam je malo vremena dao ovozemaljski život da je vjerovanje u život poslije ovog za mene bila jedina opcija. Sve drugo bi bilo suviše nepravedno.

Možda si mi mogao reći malo više o ljudima. Možda sam i ja tebe mogla naučiti ponešto.

Ako imaš nekog uticaja molim te neka sutra bude sunčan dan,umereno topao i blag. Svima nam je dosta i sivila i vreline. Sunčani dani čine da mi nedostaješ malo manje i da bude podnošljivije.

Ovi beskrajno sivi čine da se osećam sjetno i da ponekad plačem. Čudno je kako se kada plačem osećam nekako najbliže tebi. Toliko je sati mog života prošlo dok sam te plačući dozivala kao da bi se mogao vratiti. Još je čudnije kako bih se posle toga osećala lakše, kao da si me uistinu pomilovao po kosi i rekao biće sve u redu. A dobro znamo i ti i ja da sa mjesta gde si ti otišao, povratka nema.

Iako već gazim tridesete često mi zatreba to tvoje spiritualno milovanje po kosi i da me malo poguraš. Neka te ne zavara taj osmeh kojim varam sve oko sebe kako sam „baš super“ i hrabra i kako znam sve o životu.

Znam da znaš da nemam pojma i kako se još uvek bojim neizvesnosti. Znam da znaš da me tvoj odlazak naučio kako se stvari lako preokrenu i kako se tlo pod nogama izmakne preko noći. Znam da znaš da večito čekam neku katastrofu da me pogodi, pa čak i one dane u kojima je sve sjajno, prihvatam sa rezervom.

Znam da te to sigurno živcira.

Mene živciraju glupost, nepravda i pakost. I ova komšijska deca koja ne znaju za red pa ne biraju vreme u koje će da viču ispod prozora.

Ne pitaj me zašto nemam svojih. I već mogu da te vidim kako me uvređeno gledaš i pogedom pitaš: „Zar ja?“. Znam da bi me pitao.

Toliko se sećam.

Izvor: Lola

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top