Evo zašto je plivanje dobro i za psihičko i fizičko zdravlje

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Evo zašto je plivanje dobro i za psihičko i fizičko zdravlje

Plivanje je jedna od od najboljih aktivnosti kojom možete počastiti svoje telo. Dok plivamo, aktiviramo svaki mišić, a da zglobovi pritom ne osećaju nikakav pritisak. Predstavljamo vam 10 razloga zbog kojih je plivanje najbolja rekreacija.

Iskoristite svaku priliku da se bacite u more, reku, jezero ili bazen jer plivanje:

1. Pomaže u mršavljenju
U sat vremena plivanja možete sagoreti 500 kalorija. Dok plivate, aktivirate svaki deo tela i mišić a da se telo ne napreže. Zbog toga je kod plivanja gotovo nemoguće povrediti se.

2. Simultano jača telo i kardio sposobnosti
U plivanju nema nikakvog pritiska na zglobove, ali zato su rezultati veliki.

Plivanje se smatra aerobikom, ali vežbanje u vodi takođe pruža umereni otpor, što rezultira jačanjem snage tela. Jaki mišići ključni su za zdravo telo, pogotovo kako starite, i dug život. Trening u kojem je potreban otpor takođe poboljšava ravnotežu, san i zdravlje kostiju.

3. Pomaže da pluća ostanu zdrava
Plivanjem se povećava kapacitet pluća, što znači da će telo bolje provoditi kiseonik te neće lako ostajati bez vazduha niti osetiti zadihanost. Jaka pluća takođe mogu pomoći u sprečavanju nekih bolesti. Istraživanje je pokazalo da ljudi s manjim kapacitetom pluća češće oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti.

4. Odličan je aerobik
Nikada nije prerano da se počne s plivanjem (što se godina tiče), a i starije osobe koje pate od artritisa, mišićno-koštanih ili ograničenja zbog kilaže mogu profitirati od blagodati plivanja jer, kako smo već spomenuli, ne vrši nikakav pritisak na zglobove.

Dakle, svako može da pliva, bez obzira na telesnu težinu, godine ili fizičke sposobnosti.

5. Ublažava simptome astme
Voda je gušća od vazduha, zbog čega dok plivamo, pluća moraju da rade jače kako bi snabdela krv s dovoljno kiseonika. To je dobar fitnes za pluća koji pomaže i u ublažavanju simptoma astme.

Izvor: prva.rs 

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top