Prema psiholozima – Što ih više grlite deca postaju pametnija

pixabay.com

Lifestyle

Prema psiholozima – Što ih više grlite deca postaju pametnija

Dr Natalie Meter, voditeljka istraživanja, objašnjava da ovaj jednostavni čin ima ogroman uticaj na dečji mozak.

Ako volite grliti decu – radite to i dalje. Jednog dana će vam na tome biti zahvalna. Prema najnovijim istraživanjima, zagrljaj, taj nesumnjivi oblik fizičke privrženosti, vrlo je važan za razvoj deteta.

Istraživanje sprovedeno u Nacionalnoj dečjoj bolnici u Ohiou obuhvatilo je 125 dece, među kojima je bilo i prijevremeno rođene. Utvrđeno je da grljenje i nežnost prema deci izazivaju snažnu reakciju mozga i pomažu im da se brže razvijaju.

Voleti svoje dete i biti nežan prema njemu nije samo lepo i humano, već i vrlo korisno. Dr Natalie Meter, voditeljka istraživanja, objašnjava da ovaj jednostavni čin ima ogroman uticaj na dečji mozak.

Tokom zagrljaja, hormon oksitocin, koji izaziva pozitivne emocije, oslobađa se u velikim količinama i doprinosi jačanju veze između majke i deteta. Nedostatak zagrljaja može negativno uticati na dete, umanjiti njegovo samopouzdanje i otežati komunikaciju s drugim ljudima.

Treba znati da svaki put kad zagrlite nekoga, vi ne samo da pokazujete naklonost, već i povećavate nivo oksitocina i poboljšavate celokupno psihičko zdravlje. Grlite li često svoju decu?

uspesnazena.com

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top