Sprečite da dete dobije korona virus ili da ga širi dalje: Obavezna uputstva za roditelje!

Lepota i zdravlje

Sprečite da dete dobije korona virus ili da ga širi dalje: Obavezna uputstva za roditelje!

Čak iako nema simptome, zaraženo dete može da ugrozi zdravlje cele porodice

Iako se svi pridržavamo pravila o boravku u kućama, najteže je roditeljima koji moraju i malu decu da zadrže u zatvorenom prostoru kako bi zaštitili njih ali i sprečili dalje širenje zaraze korona virusa.

Za sada je jednina „dobra“ vest u ovoj situaciji da su deca najmanje ugrožena grupa, ali nažalost nisu imuni na virus.

Studije i praksa sve češće potvrđuju prisustvo korona virusa kod mladih osoba, ali i dece mlađe od 5 godina.

Deca koja spadaju u ugroženu grupu su ona sa hroničnim oboljenjima vezanim za bubrege, srce i pluća ili deca s leukemijom, kojima je ugrožen imuni sistem.

Inače zdrava deca koja se zaraze korona virusom obično su ili bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom.

Koji su razlozi?

„Pre svega, imuni sistem je kod dece drugačiji jer je tek u razvoju. Receptori za virus mogu se razlikovati. Drugi razlog je taj što deca imaju mnogo manje dodira s virusom, za razliku od odraslih – u zaštićenoj su okolini i ne idu na posao, u prodavnicu…“, kaže pedijatar dr Andrea Kruz.

Treći mogući razlog je taj što imaju antitela koja ih štite od virusa.

Ipak, lekari upozoravaju da činjenica koja ukazuje na to da su manje rizična grupa ne znači da neće doći do negativnih posledica ako dođu u kontakt s virusom.

Tihi prenosnici virusa

Deca mogu da ne pokazuju simptome ili samo blage, ali ipak predstavljaju pretnju ostatku populacije, posebno starim i bolesnim osobama. Ako deca imaju određena zdravstvena stanja koja se ne mogu rešiti konsultacijom preko telefona s lekarom, nakon dolaska od lekara svu odeću operite u mašini.

Tokom izolacije, ako je dete zaraženo, postoje šanse da će zaraziti starijeg člana porodice jer danas su svi kod kuće po ceo dan. Ako imate starijeg člana u domaćinstvu važno je paziti da dete ne dodiruje moguće prljave površine ili se druži s osobama koje pokazuju simptome zaraze, dodaje.

Doktorka predlaže i nekoliko koraka koji se moraju slediti radi sprečavanja širenja virusa i zaštite dece.

Nema igranja s prijateljima

Svima je jasno da je deci teško da podnesu izolaciju i nemogućnost igranja s prijateljima, kao i da će pokazati svoje nezadovoljstvo zbog toga. Morate i njih da shvatite – njima je teško da sve ovo razumeju.

„Ne bi im smelo da im se dozvoli da se igraju s decom iz komšiluka ili u kući prijatelja jer nažalost nijedno domaćinstvo trenutno nije sigurno. Ako je dete u kontaktu s osobom koja je tek izašla iz karantina ili zaraženom osobom, iako njemu ne mora ništa da bude, dete može da ugrozi zdravlje vas i cele vaše porodice“, kaže doktorka.

Ograničite izlaske iz kuće

„Najjednostavniji način širenja zaraze je putem zagađenih površina. Ako imate zajedničku terasu ili stepenište delite sa komšijama, ili pak imate ograđeno igralište za svu decu iz zgrade, potrebno je ograničiti kretanje dece u ovom trenutku“, ističe stručnjak i dodaje kako razume da je teško ne odvesti decu u park ali napominje da ove činjenice o prenosu zaraze uvek morate da imate na umu.

Važnost higijene

„Deca, posebno bebe, imaju jako slab osećaj za higijenu“, našalila se dr Neha Šah, pedijatar sa Unverzitetske bolnice Apolo. Navike poput diranja poda pa stavljanja prstiju u usta su navike koje morate da kontrolišete i ne dozvolite da se ponavljaju. Ruke im perite redovno i nežno im objasnite da se usta, oči i nos ne smeju dirati.

Informišite decu o aktuelnoj situaciji

Kako su škole trenutno zatvorene, ovaj zadatak je na vama. Objasnite im šta se događa, zašto je važno slediti uputstva i zašto je važno biti kod kuće. Ako ne znate kako biste im objasnili šta su virusi i kako se šire, pokažite im jedan od crtaća koji govori o ovom problemu.

Roditelji ne smeju da paniče

Kašalj nije tako neuobičajena stvar tokom zime i proleća pa nema razloga za paniku, ali ipak zdravstveni radnici bi trebalo da objasne svakom roditelju šta ga zanima putem telefona.

Izvor: Ordinacija.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top