ČUDOTVORNA ČUVARKUĆA! Ova biljka SVE LEČI – OD POSEKOTINA, DO TEŠKIH OBOLJENJA

Lepota i zdravlje

ČUDOTVORNA ČUVARKUĆA! Ova biljka SVE LEČI – OD POSEKOTINA, DO TEŠKIH OBOLJENJA

Poboljšava i imuni sistem.
Mnogi od vas imaju čuvarkuću u svom domu, a ne znaju zapravo koliko je ona lekovita. Naime, ono što je u njoj lekovito jeste jabučna i mravlja kiselina!

Ova biljka je svoju primenu pronašla u narodnoj medicini, a savremena istraživanja su usmerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima pripisuje delovanje na imunološki sistem, kao i lečenje kancerogenih oboljenja.

Ova biljka može da raste gotovo svuda – između kamenja, na stenama, na različitim tipovima zemljišta, a neki je čak gaje na krovovima kuća. Takođe, nije retkost da se čuvarkuća zasadi i na terasi, u saksiji.

Spoljna upotreba

Od niza lekovitih dejstava koje čuvarkuća ima, najpoznatije je da je to biljka koja eliminiše višak masnoće iz ušnog kanala. Odatle i drugi naziv ove biljke – uhovnik.

Pored toga, sok iz listića čuvarkuće je veoma dobar prirodni lek za oboljenja i povrede kože, čireve, posekotine i opekotine. Takođe, lekoviti sok ove biljke se dugo godina unazad koristi za uklanjanje kurjih očiju i bradavica, ali i sunčanih pega.

Upala uha

Prepolovite nekoliko listića čuvarkuće i iscedite dve do tri kapljice soka u bolno uho. Ostavite da tečnost deluje nekoliko minuta, a potom iskrenite glavu dok sok ne iscuri iz ušne šupljine.

Unutrašnja upotreba

Ukoliko se listovi čuvarkuće kombinuju sa medom, tada je ona veoma delotvorna kod upale usne duplje. Sok ove biljke je i veoma dobar diuretik, a ima i laksativno dejstvo.

Čuvarkuća se upotrebljava i u slučajevima napetosti, nervoze i strahova.

Za jačanje organizma

Listove čuvarkuće sameljite u multipraktiku, a potom ih prespite u plastičnu činiju i pomešajte ih sa medom. Smesu dobro sjedinite drvenom ili plastičnom kašikom. Zatim, u veću teglu simpajte smesu i zatvorite teglu. Da svetlost ne bi dopirala, celu teglu obložite aluminijumskom folijom. Ostavite teglu da ostoji pet dana u frižideru.

Od šestog dana, na prazan stomak uzimajte po dve plastične kašičice smese i narednih dvadesetak minuta ne jedite ništa drugo, već popijte malo vode.

Stvar ukusa

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top