KIVI pomaže jačanju IMUNITETA I POBOLJŠAVA VARENJE, osobe koje imaju ovaj zdravstveni problem NE SMEJU DA GA KONZUMIRAJU!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

KIVI pomaže jačanju IMUNITETA I POBOLJŠAVA VARENJE, osobe koje imaju ovaj zdravstveni problem NE SMEJU DA GA KONZUMIRAJU!

Treba ograničiti količinu unosa.
Kivi je voćka koja je svoj naziv dobila po istoimenoj ptici koja naseljava Okeaniju. Pored toga što je ukusan, kivi je i veoma zdrav.

1. Ublažava stres i smiruje živce

Kivi je idealno voće za moderno doba u kojem živimo. Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i uznemirenost. Takođe je idealan za ublažavanje stresa. Pomaže nam da se osećamo smireno i da se lakše suočavamo sa problemima i preprekama koje nam život nameće. Doktori preporučuju konzumiranje kivija pre razgovora za posao ili nekog važnog sastanka, jer smanjuje napetost.

2. Pomaže kod zatvora

Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora, te se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati sa drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl.

3. Poboljšava varenje

Kivi je veoma dobar za varenje, sprečava gastritis i pomaže kod gasova.

4. Pomaže kod mršavljenja i zadržavanja tečnosti

S obzirom na to što sadrži dosta vode i što nema veliku energetsku vrednost, kivi je idealan za mršavljenje i za izbacivanje tečnosti iz organizma. Kivi je bitan diuretik, tako da je sastavni deo ishrane osoba koje imaju problema sa zatvorom ili viškom kilograma.

5. Poboljšava cirkulaciju krvi

Vitamin E i Omega 3 i 6 masne kiseline, koje sadrži kivi, ne dozvoljavaju da se krv zgusne, poboljšavaju zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava pojava tromba i krvnih ugrušaka, tako da je kivi idealan za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga. Vlakna koja se nalaze u kiviju, snižavaju nivo holesterola u krvi.

6. Jača kosti

Minerali koji su prisutni u kiviju, npr. magnezijum i kalijum, jačaju kosti, zube i nokte. Ovi minerali pomažu kod zarastanja kostiju usled preloma, a takođe poboljšavaju funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema.

7. Jača imuni sistem

Pored vitamina C, velika količina folne kiseline koju sadrži kivi, jača odbrambeni sistem organizma, koji nas štiti od prehlada. Oba sastojka povećavaju stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitela, koja nas štite od virusnih oboljenja.

8. Poboljšava stanje anemije

Zahvaljujući vitaminu C, koji omogućava vezivanje gvožđa, preporučuje se konzumiranje kivija osobama koje pate od malokrvnosti.

9. Štiti od sunčevog zračenja

Osobe koje su veoma osetljive na UV zračenje, treba da konzumiraju kivi. Lutein iz kivija (koji takođe sadrže brokoli i spanać) ima ulogu zaštitnog filtera od štetnog zračenja.

Ko ne sme da konzumira kivi?

Osobe koje su sklone oboljenjima bubrega, kao što je taloženje peska i kamena, ne smeju jesti kivi, jer može doći do pokretanja kamena. Takođe, maloj deci treba ograničiti unos kivija, ali ga ne treba potpuno eliminisati iz ishrane.

U simptome trovanja kivijem spadaju: crvenilo i osip na koži, problemi sa gutanjem i povraćanje.

Izvor: zdravisimo.com

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top