More detoksikuje organizam, ispire sve tegobe i smiruje dušu

pixabay.com

Lifestyle

More detoksikuje organizam, ispire sve tegobe i smiruje dušu

‘More ispire sve tegobe’ propovedao je grčki filozof Platon, ‘vraća zdravlje čoveku’ tvrdio je grčki pesnik Euripid. Miris soli i borove šume smiruje dušu, a zvuk valova kao da šapuće na uho i lagano masira telo kapljicama vode u zraku.
Ono što mnogi ne znaju je da s morskom vodom osim što ‘čistite’ dušu, na prirodan način čistite i telo. Ko još ne bi poželeo besplatnu detoksikaciju bez puno muke? Upravo to nam daje more. Istočnjačke kulture i Tao terapeuti vekovima ističu važnost morske vode i morske soli. Obzirom da more ima istu pH kao zdrava krv, sadrži sve bitne minerale i elemente u tragovima kvalitetan je i gotovo besplatan izvor mineralnih hranjivih tvari.

Svakodnevnim boravkom na moru telo dobiva retke elemente u tragovima koje nedostaju svakodnevnoj savremenoj ishrani. Sveža morska voda podstiče izmenu minerala i toksina između tela i vode. Mediteranska klima, vetar, sunce, aromatično raslinje i prisutnost eteričnih ulja, natrij – klorida, florida i joda…puni čoveku baterije i oslobađa ga od svakodnevnog stresa. Sitne čestice soli u zraku putuju do najdubljih predela plućnih alveola. Oligoelementi (elementi u tragovima) i minerali kao magnezij, mangan, kobalt prodiru u organizam iz mora te jačaju prirodni imunitet.

Dnevno ronjenje drugi je dobar način da vaše telo dobije ‘slanu’ detoksikacijsku hidroterapiju. Morska voda sadržava sve lekovite minerale, a elementi čišćenja sadržani su u morskoj soli, i zato morsko kupanje dopušta koži detoksikaciju i obnavljanje. Druga korist od kupanja u otvorenim morskim vodama je da more ima veliko elektromagnetsko energetsko polje, prirodno ponovno puni i uravnotežuje ljudski energetski sustav. To značajno pridonosi procesu obnove te ubrzava čišćenje celog ljudskog organizma. Zrak je napunjen negativnim ionima, koji takođe pomažu detoksikaciji krvi i tkiva i olakšavaju brzo uklanjanje otpada.

Ukoliko želite otići korak dalje, Taoisti preporučuju i svakodnevno konzumiranje milimetarskih količina isključivo čiste morske vode kao prirodnu nadopunu prehrani. Naravno, bocu čiste morske vode morate uzeti iz strogo nezagađenih delova mora i treba se držati u frižideru. Količine konzumiranja su milimetarske, a obvezno je i razređivanje u čaši čiste vode. Osim toga koliko je morska sol zdrava govori podatak da je svako od nas bar jednom u životu koristio sprej za nos s morskom otopinom za vlaženje isušene sluznice. Međutim bitno je naglasiti da kupovna sol ne može zameniti morsku vodu. Naime, istraživanja su pokazala da kupovna, industrijski oplemenjena sol, koju danas koriste svi u svetu, više šteti telu nego mu pomaže. Kupovna sol lišena je svojih prirodnih minerala i elemenata u tragovima i nema zdrav uticaj na telo.

Koliko je more jedinstveno govori podatak da se ne može nadomjestiti niti veštački proizvesti. Pomaže u lečenju bolova u leđima, kod išijasa, sportskih povreda, problema s cirkulacijom krvi, psorijaze, svih stanja povezanih s modernim načinom življenja poput, živčane napetosti, stresa…daje prevenciju i leči srčano-žilne bolesti, uklanjanja nečistoće s kože te čisti ten i uspostavlja vlažnost suve kože.

Napokon, valovi i struje u moru pažljivo masiraju celo telo, i besplatno uklanjaju celulit. Iako ste vrlo verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 70 posto težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95 posto vode!

Stoga setite se stare izreke ‘Zdrav duh u zdravom telu’ i otiđite na more, na naše otoke, držite glavu i um podalje od problema i po naputku starogrčkog doktora Galena (II. st. pr.n.e.) ‘udišite zrak na stenama o koje se razbijaju morski valovi’.

Istorija
Otac medicine Hipokrit među prvima je proučavao lekoviti učinak mora i morskih krajeva na svom zavičajnom otoku Kos, na arhipelagu Dodecanesos u Egejskom moru. Legenda kaže da je do te spoznaje došao posmatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara. Shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcije i obnavlja ćelije te potiče izmenu minerala i toksina između krvi i vode. Francuski naučnik René Quinton posvetio je život proučavanju morske vode, a 1906. g. objavio je knjigu ‘Morska voda, organski medij’, u kojoj govori o hemijskoj sličnost krvne plazme i morske vode. Quintonov kolega Claude Bernard otkrio je da je telo sastavljeno od 70 posto vode, a zajednički su proučavali sastav krvi, međustanične tekućine i limfu. Quinton je 1897. došao do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala. Uostalom, u morskoj vodi su sadržani gotovo svi elementi iz prirode kao što su natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij pa čak i srebro i zlato, a u 1 litri morske vode nalazi se prosječno 35 grama raznih otopljenih soli.

Jod
Jedan od najvažnijih elemenata u tragovima iz mora je Jod jer je ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju dvaju važnih hormona štitnjače koje doktori u šali često nazivaju ‘bič organizma’. Ti hormoni su bitni jer upravljaju potrošnjom energije u telu. Nedostatak joda može brzo dovesti do hroničnog umora, ali i do povećane sklonosti infekcijama, mišićne slabosti, povećanog osećaja hladnoće, usporenih refleksa, pa sve do stvaranja guše.

Autor: Goran Mizdrak i Divine Energy Park
Izvor: udahni.com

Preuzeto sa: atma

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top