Ženske gaćice kroz istoriju – koliko se donji veš promenio

pixabay.com

Lifestyle

Ženske gaćice kroz istoriju – koliko se donji veš promenio

Brushalteri i gaćice različitih oblika i dezena predstavljaju zbirku veša u ženskom ormaru, kojoj svaka dama pridaje veliki značaj. Ipak, navika da kupujemo i menjamo veš ne postoji od pamtiveka, upravo suprotno – mnogi se iznenade kada čuju od kada žene nose veš kakav mi poznajemo danas.

Otkrivamo vam put koji je ženski veš prešao kako bi od većeg komada tkanine prerastao u gaćice stilizovanog i modernog dizajna, kreriane od posebno biranih materijala, koje danas imamo prilike da nosimo.

Kako je veš izgledao u drevnim vremenima?

Da bismo ispričali priču o tome kako su nastale savremene ženske gaćice, vratićemo se na sam početak, na temelje civilizacije kakvu poznajemo danas – u drevni Egipat i antički Rim. Reljefi starih egipćana svedoče o komadima platna koji su se nosili kao zasebni komadi odeće kojima su se prekrivale i štitile genitalije.

Na mozaicima antičkog Rima uočene su ženske figure koje su na sebi imale tkaninu koja je svojim oblikom podsećala na pretaču bikinija. U pitanju je bio komad platna koji je služio kao grudnjak i gaćice koje su podsećale na šorc

Razvitak donjeg veša tokom srednjeg veka

Od antičkih vremena pa sve do 13. veka nije bilo značajnijih promena i napretka kada je u pitanju donji veš, međutim tada ponovo kreće da se obraća pažnja na ovaj odevni komad. Donji veš dobija vrećast oblik i to u vidu širokih nogavica do kolena, koje su se vezivale u struku.

U periodu renesanse ove nogavice postaju sve uže i produžavaju se, kako bi na kraju postale potpuno priprijene. Ipak, ovakav veš nije bio namenjen ženama. Naime, smatralo se da je za damu izuzetno neprikladno da se nosi bilo kakva vrsta nogavica, zato su dame umesto toga nosile duže košulje i tunike, kao i podsuknje. Tako je bilo do kraja 18 veka.

Ženski veš u 19. veku

U 19. veku žene dobijaju priliku da nose nogavice, a tada se ovaj odevni komad prilagođava njihovim potrebama, pa su tako nogavice dobile nešto drugačiju formu, dosezale su do ispod kolena i dobijale čipkane detalje, i fine nabore.

Krajem 19. veka svetu biva predastavljen i kombinezon od žersejsa, koji je prvenstveno bio jednodelni, a kasnije se izrađivao kao jednodelni i dvodelni. Početak 20. veka donosi ideju o ženstvenom i stilizovanom ženskom vešu.

Oslobađanje ženstvenosti i senzualnosti kroz donji veš

U 20. veku ženski veš postaje kraći, oslobađa se nepotrebne tkanine i dobija posebne ukrasne detalje. Novi oblik, pratila je i nova uloga veša, a to je da istakne žensku figuru, odnosno da naglasi žensku senzulanost.

Ovo je bio prvi put da gaćice dobijaju ovakav značaj. Dvadesetih i tridesetih godina formira se prepoznatljiv oblik gaćica. Konačno, ovaj modni komad postaje važan segment u ženskom ormaru, veš je postajao sve kraći i manji, a kreirale su se i kolekcije posvećene upravo donjem vešu.

Ipak, najzaslužnije za promociju donjeg veša kao senzualnog i erotičnog dodatka ženskom garderoberu jesu flapper plesačice, smele dame koje su zbog prirode svog posla probudile svest o seksulanosti, pa su osim gaćica, popularnost doživeli i halteri, podvezice i najlon čarape.

Gaćice sa dubokim strukom i pojava bikinija

Veliki presedan u svetu donjeg veša nastaje 1946. godine kada francuski kreatori Žak Hajm i Luj Rear svetu predstavljaju bikini. Ovi oksudni komadi materijala, koji su služili za plažu bili su izuzetno ekscentrični za to doba.

Osim što je zauvek promenio izgled za plažu, ovaj odevni komad je značajno uticao i na razvitak donjeg veša i isticanje senzulanosti ženskog tela.

Pedesete su donele ideju o ženskoj silueti u obliku peščanog sata, kao idealu lepote i seksipila, pa se i gaćice prilagođavaju ovom trendu. One su bile izrađene od elastičnih i prirodnih materijala, od čisto bele tkanine bez ikakvog printa, a imale su dubok struk kako bi naglasile figuru peščanog sata.

Pojava brendiranog veša i različitog oblika gaćica

Sedamedesete i osamdesete godine obeležila je ekspanzija donjeg veša i kreiranja različitih modela i oblika ovog odevnog komada. Veliki brendovi poput Calvin Kleina, Benettona i Tommy Hilfigera kreiraju posebne linije donjeg veša u okviru svojih kolekcija, dajući mu poseban značaj.

Osamdesetih godina gaćice su dobile veliku popularnost, a ove godine u potpunosti su bile u znaku slobode i iskazivanja ženstvenosti. Damama su bile na raspolaganju gaćice različitih dezena i oblika, pa su konačno mogle da puste mašti na volju, i odaberu ono što žele.

Krajem osamdesetih svetu su bile predstavljene danas neverovatno popularne tange. Ove gaćice došle su pravo sa plaža u Brazilu, a vrlo brzo su osvojile kako dame, tako i pripadnike suprotnog pola.

Danas gaćice možemo naći u različitim dezeima, bojama i oblicima, a linije donjeg veša dobijaju punu pažnju, kako na modnim revijama, tako i u radnjama širom tržnih cenatara.

Veš je toliko popularan, i neizostavan element naših garderobera, da zvuči neverovatno da su gaćice pre pedesetak godina jedva podsećale na ono što imamo prilike da nosimo danas.

Izvor: Ženskikutak.rs/ D.A.

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top