Da li pravilno vodite računa o svom mobilnom telefonu?

pixabay.com

Lifestyle

Da li pravilno vodite računa o svom mobilnom telefonu?

U savremenom dobu, mobilni telefon nam je često gotovo produžetak ruke – pomaže nam da nešto zapamtimo, da nekoga kontaktiramo ili se snađemo u prostoru. Većina ne može da zamisli svoj izlazak iz kuće bez mobilnog telefona.

Kao takav, važno je umeti održavati ga i čuvati adekvatno – radi sopstvenog zdravlja, ali i “životnog veka” samog telefona. Dugotrajnost mobilnog telefona zavisi od načina na koji njime rukujemo.

U daljem tekstu pronađite nekoliko saveta koji će vam pomoći da na pravilan način vodite računa o mobilnom telefonu kako biste rešili dileme koje potencijalno imate u vezi njegovog korišćenja i održavanja.

Ukoliko primetite da ovi trikovi ne uspevaju da vam omoguće da baterija vašeg telefona traje duže tokom dana, potrebno je da proverite njenu ispravnost kako biste utvrdili da li vam je ipak potrebna nova baterija za telefon.

Kako da vam baterija telefona duže traje?

Ako ste jedni od onih koji telefon ne ispuštaju iz ruke ili pak provodite mnogo vremena u pokretu tokom dana, sigurno vam se više puta desilo da vam se baterija telefona ispraznima baš kada vam je bila neophodna.

Prazna baterija telefona u nekim trenucima može biti krajnje nezgodno iskustvo, to jest može prouzrokovati čitav niz neprilika – od toga da ne možete da se javite nekome u važnom trenutku do toga da su vam nedustupne preko potrebne informacije. 

Na sreću, postoji nekoliko trikova koje možete da primenite kako biste “pregurali” dan koristeći telefon bez dopune baterije. Ovi trikovi su posebno koristni kada znate da ćete duži period tokom dana biti van kuće. 

#1 Optimalno koriščenje aplikacija – kako da izbegnete neprijatelje dugotrajne baterije?

Neprestanim i naizmeničnim uključivanjem i isključivanjem aplikacija ćete ubrzati potrošnju vaše baterije. Najbolje je da aplikacije koje su vam neophodne ostavite uključene, dok apilikacijama koje vam nisu potrebne – onemogućite rad u pozadini.

Rad apilkacija u pozadini telefona je jedan od najčešćih faktora brže potrošnje baterije. To su najčešće različite društvene mreže, aplikacije za poruke ili imejl-ove. Ovaj korak je prvenstveno stvar navike, jer su u pitanju aplikacije koje ne koristite aktivno u trenutku – pa nećete osetiti njihov izostanak.

Takođe, bilo bi dobro da u podešavanjima podesite opciju da se podaci aplikacija što ređe automatski ažuriraju ili da podesite da ažuriranje bude onda kada se nalazite kod kuće, uz dostupan punjač.

#2 Pravilno punjenje baterije telefona – preduslov za duže trajanje

Kada ostavite bateriju telefona da se puni, dovoljno je da se baterija napuni do kraja. Ukoliko telefon ostavite na punjaču i nakon što je njegova baterija puna, zbog visokog napona se dugoročno smanjuje izdržljivost baterije.

Najbolje rešenje je da telefon redovno delimično punite – punjenje baterije do nepunih 100 procenata će omogućiti da baterija radi na nižem naponu. Tako ćete sprečiti oštećenja baterije dok je telefon na punjaču bez potrebe.

#3 Jačina svetla na ekranu i njen uticaj na trajanje baterije

Maksimalna jačina osvetljenja veoma utiče na trajanje baterije. Kada smanjite jačinu svetla upola – koliko je sastvim dovoljno za korišćenje telefona, trajanje baterije mobilnog telefona će biti produženo za barem dva sata.

Kontrolisanje jačine svetla na ekranu je veoma važno i za vaše zdravlje, jer je plava svetlost ekrana negativno utiče na vid, izaziva zamor, glavobolju i poremećaj kvaliteta sna, kao i regulaciju stresa.

Dezinfekcija mobilnih telefona – neophodna zaštita od 

Mobilni telefon koristimo i napolju – prljavim rukama i ostavljamo ga na raznim površinama koje nisu uvek potpuno čiste. Na taj način površina telefona postaje puna virusa i bakterija.

Nakon toga, prljav telefon prislanjamo na lice i ostavljanjem telefona po kući raznostimo nakupljenje materije. Jedini način da dezinfikujete površinu telefona je redovno i temeljno čišćenje.

Kako je mobilni telefon uređaj koji ne možete baš održavati na bilo koji način, pripremili smo vam kratak vodič kako da najefikasnije očistite telefon, a da pri tome budete sigurni da ga nećete oštetiti.

Najbolje je da površinu mobilnog telefona pažljivo prebrišete krpom od mikrovlakana – na krpu stavite malo sapuna i vode ili sredstva predviđenog za čišćenje tehničkih uređaja.

Sredstvo nikako ne nanostite direktno na telefon, već na krpu koju koristite.  Krpa ne sme biti mokra, već isključivo vlažna  – kako vlaga ne bi naštetila uređaju, pa je pre upotrebe dobro iscedite.

Teško dostupne delove – poput ulaza za konektore, ivica ekrana i ostalih spojeva, možete očistiti od prašine i sitnih čestica prljavštine pamučnim štapićima za uši. Pri tome je važno da uređaj prebrišete blagim pokretima kako ne biste napravili štetu.

Ukoliko ste u žurbi, najefikasniji način je da telefon prebrišete vlažnom maramicom za dezinfekciju koja sadrži 70 procenata alkohola. Pri tome ne zaboravite da detaljno očistite i telefon i zaštitnu masku.

Mobilne telefone koristimo stalno – oslanjajući se na njih kao često neophodne pomoćne alate, pa je zato veoma važno voditi računa o njima na adekvatan način, kako bi vas služili kako očekujete.

U svakodnevnom korišćenju, mnoge stvari mogu uticati na rad vašeg mobilnog telefona, kao i na to kako on utiče na vaše zdravlje. Pravilna upotreba i mali trikovi koje možete da primenite će vam omogućiti upravo bezbednu upotrebu telefona, kao i produžetak njegovog “životnog veka”.

Izvor: Zenksikutak/D.A.

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top