Iza priče Mome Kapora o darovima Svetog Nikole krije se suština dobročinstva!

Printscreen

Kuća i porodica

Iza priče Mome Kapora o darovima Svetog Nikole krije se suština dobročinstva!

Divna priča legendarnog i neprikosnovenog predstavnika kulturne srpske baštine

Čuveni srpski književnik i slikar Momo Kapor u svojoj autiobiografskoj knjizi „Putopis kroz biografiju“ opisao je o svoja lutanja po svetu i kako ga je darivao Sveti Nikola.

Kada da sam bio mali uoči Svetog Nikole ostavljao sam sa strepnjom čizmu u prozor našeg stana i ujutru očekivao da je puna bombona i igračaka. Ko ih je doneo? Sveti Nikola, odgovarali su. Malo je poznato zašto se to čini; da bi sprečio devojke iz Patare da se zbog siromaštva ne odaju prostituciji sa mornarima iz luke, Sveti Nikola je noću obilazio njihove kuće i prozorima ostavljao kese sa dukatima za miraz potreban da se udaju.

To se zove sevap. Zuko Džumhur mi je pričao, u svoje vreme, da su se bogati ljudi, trgovci, u njegovom rodnom Konjicu, raspitivali o sirotinjskim kućama u kojima se oskudno jelo, pa bi noću slali svoje seize sa vrećom brašna ili pirinča, a ovi bi te vreće prebacili samo preko zida i nestali, tako da se nikada ne bi saznalo ko ih je poslao.

“Kad čovek čini dobro delo javno, on očekuje javno priznanje, ali ako to učini tajno, samo alah će saznati šta je uradio“.

Opanak

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top